Foto: Hasse Holmberg, TT

Prisfall fortsätter – men trendbrott hägrar

Uppdaterad
Publicerad

Trenden med sjunkande priser för bostadsrätter i Uppsala län fortsätter. Det visar ny statistik från Svensk Mäklarstatistik. Men samtidigt har priserna för bostäder i Stockholm vänt lätt uppåt vilket kan betyda förändringar på bostadsmarknaden.

De senaste siffrorna från Svenska Mäklarstatistik visar fortsatta prisnedgångar på bostadsrätter i Uppsala län.

Under de senaste tre månaderna har priserna gått ned omkring 4 procent och sett till enbart den senaste månaden 1 procent.

– Man ska se avmattningen, eller nedgångsperioden, som vi är inne i nu mot bakgrund av att vi haft ett antal år av relativt kraftiga uppgångar. Det är naturligt att man kommer in i ett läge där priserna inte ökar längre och just nu går de ner en del också. Det är ganska naturligt med en prisjustering, säger Per-Arne Sandegren, analyschef Svensk Mäklarstatistik.

Indikation på trendbrott

Men samtidigt verkar det ha hänt något på marknaden. För i grannlänet Stockholm har priserna de senaste två månaderna vänt uppåt igen efter en period av nedgång. Svensk mäklarstatistik menar att det kan vara en indikation på ett trendbrott.

– Om man ser på riksplanet så inleddes avmattningen och nedgången först i centrala Stockholm men senare även i Stockholms län. Sen såg vi att andra delar av landet följde efter och Uppsala tillhörde dem. Om det mönstret fortsätter så kommer vi se en liknande . Det gör vi allmänt sätt eftersom Uppsala är så närliggande Stockholm så påminner marknaderna om varandra på flera sätt, säger Per-Arne Sandegren.

Men framtiden oviss

Men hur den framtida bostadsmarknaden faktiskt kommer se ut är i nuläget för tidigt att säga.

– Facit har vi inte förrän om ett halvår. En antal fundamentala faktorer kvarstår som bostadsbrist och historiskt låga räntor som talar för  ett fortsatt intresse för att köpa bostäder, säger Per-Arne Sandegren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.