Den tidigare rivningshotade skolan har sedan 2013 varit tom, men på grund av ett väntat ökade av elevunderlag meddelar nu kommunen att skolan ska rustas upp. Vid stängningen gick omkring 200 elever på skolan, även om den då var byggd för 700.
– Vi ser ett stort behov av nya grundskolor och framför allt i innerstan. Upprustningen av Brantingskolan är ett viktigt steg för att möta efterfrågan, säger Caroline Andersson (S).
Dyrt att bygga nytt
Under de kommande fyra åren beräknar kommunen med ett tillskott på omkring 2 500 elever, något som innebär att den nuvarande skol- och förskoleverksamheten i kommunen måste utökas. Enligt kalkyler kommunen har gjort är det billigare att renovera upp den slitna skolan istället för att bygga en ny. Skolan byggdes på 1950-talet och var vid nedläggningen i stort behov av en upprustning.
Under onsdagens pressträff medverkade Caroline Andersson (S), ordförande i utbildningsnämnden, Erik Pelling (S), ordförande i plan- och byggnadsnämnden och Jan Ejdersund (S), ordförande i Uppsala kommun Skolfastigheter AB.
Bostäder ska byggas
Trion meddelade att även torget i anslutning till skolan ska rustas samtidigt som bostäder ska byggas i området.
– Vi vill ta ett helheltsgrepp och lyfta området kring Brantingstorg och Brantingsskolan, säger Erik Pelling (S).
För att finansiera skolrenoveringen ska man stycka av skolområdet och sälja en del av tomten för bostadsbyggande. Erik Pelling vill gärna se fler hyresrätter och ett upprustat torg med fler uteserveringar. Skolan ska dessutom få en ny idrottshall.
– Uppsala växer så det knakar och i Brantingsskolans närhet växer en helt ny stadsdel fram. Det ger oss fantastiska möjligheter till att rusta upp Brantingskolan till en modern skola väl anpassad för dagens krav samtidigt som vi bygger fler bostäder och ger Brantingstorg ett lyft, säger Erik Pelling (S).
Oklar prislapp
Hur mycket renoveringen av skolan med omnejd kommer hamna på är ännu oklart, men kostnaden för ombyggnationen ska inte höja kostnaden för den genomsnittliga lokalkostnaden för kommunens övriga pedagogiska lokaler. När den nu förväntade renoveringen ska påbörjas är i nuläget heller inte klart.
Skolfastigheter AB ansvarar för Uppsala kommuns skolfastigheter och är den aktör som ska genomföra ombyggnationen. Jan Ejdersund(S), ordförande i Uppsala kommun Skolfastigheter AB, inte sätta någon prislapp på projektet idag. Han betonar den stora potentialen i den befintliga byggnaden och menar att den kommer kunna användas i ytterligare 50 år när renoveringen är klar.
– Det här är ett spännande uppdrag och det är roligt att få rusta upp skolan och öppna den igen, säger Jan Ejdersund (S).
750 elever
Sammanlagt beräknas omkring 500 elever kunde inrymmas i skolan. I det längre loppet hoppas man kunna öka antalet till 750. Tanken är att skolan ska börja att ta emot elever under terminerna 2018.
– Att lägga ned Brantingsskolan var ogenomtänkt och kortsiktigt. Det var en bra skola och där har vi lokaler som till ett rimligt pris kan rustas upp och utnyttjas, skriver Ilona Szatmári Waldau (V) i ett pressmeddelande.
Alliansen kritiska
Alliansen beslutade under förra mandatperioden att lägga ner Brantingskolan eftersom renoveringsbehovet var allt för omfattande. De ställer sig också frågande till dagens besked – då de menar att syftet kommer överskuggas av notan.
– Ny färg och nya tapeter gör inte Brantingskolan till en funktionell skola, det krävs omfattande renovering eller att skolan rivs och byggs upp. Vår inriktning är att Uppsala behöver fler bostäder, inte skolor i undermåliga lokaler, kommenterar kommunalråd Therez Olsson (M).
Hon får också medhåll från kommunalråd Fredrik Ahlstedt (M).
– Ett bättre alternativ vore att bygga ut Årstaskolan för att få till fler skolplatser i området, kommenterar Fredrik Ahlstedt (M).