Patienten som fick sina journaluppgifter förväxlade kan inte få mer kompensation än en utredning, säger Mikael Köhler, Mikael Köhler, hälso- och sjukvårdsdirektör på Region Uppsala.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Mikael Köhler, hälso- och sjukvårdsdirektör på Region Uppsala, anser att patienten förtjänar en ursäkt. Foto: Antonios Antoniadis/SVT

Brödernas journaler förväxlades – regionen ber om ursäkt

Uppdaterad
Publicerad

En man i 45-årsåldern har i sju års tid fått sin journaltext förväxlad med sin yngre bror. Region Uppsala har nu färdigställt sin egen utredning och vill be om ursäkt för händelserna.

– Vi har såklart begått ett misstag i det här fallet, säger Mikael Köhler, hälso- och sjukvårdsdirektör på Region Uppsala.

Som SVT tidigare rapporterat om upptäckte mannen bristerna när han begärde ut handlingar från tingsrätten. Det rör sig bland annat om fel personnummer, sjukhusvistelser och brott mot vårdpersonal. Händelserna JO-anmäldes och nu har Region Uppsala färdigställt sin utredning.

– Felet har begåtts när vi lämnat uppgifterna från journalerna till förvaltningsrätten. Det är såklart allvarligt, men enligt vår utredning ska detta inte ha påverkat patientens vård eller tvångsbeslut, säger Mikael Köhler.

Hur kan ni kompensera patienten?

– Det handlar om att göra en ordentlig utredning internt och att vi går till botten med vad som hänt. Patienten förtjänar en ursäkt, säger Mikael Köhler.

JO:s utredning fortsätter

När SVT kontaktar mannen är han besviken över att regionen inte kontaktat honom personligen.

– Det minsta de kunde göra är att be om ursäkt, men jag har inte hört någonting. Jag mår dåligt av allt det här och känner att min integritet blivit krossad, säger Carl.

Region Uppsala svarar med att man från ledningsnivå inte kontaktar enskilda patienter.

– I min roll arbetar jag inte med enskilda ärenden. Jag uttalar mig bara om principiella fel och därför vill jag be patienten om ursäkt åt regionens vägnar, säger Mikael Köhler.

Efter att Region Uppsala lämnat över sin utredning ska mannen få en chans att kommentera den. Hans yttrande ska lämnas in i senast den 17 oktober och därefter fortsätter utredningen hos Justitieombudsmannen.

I klippet: Därför tar Region Uppsala på sig ansvaret för händelserna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.