Gatu- och samhällsmiljönämndens ordförande Rafael Waters (S). Till höger bild på två parkeringsvakter.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Gatu- och samhällsmiljönämndens ordförande Rafael Waters (S) om felparkeringsavgifterna: ”Har inte höjts på tio år” Foto: Christoffer Urborn / SVT

Chockhöjning av parkeringsböter i Uppsala – kan bli 50 procent dyrare

Publicerad

Dyrare att parkera fel i Uppsala. Det föreslår gatu- och samhällsmiljönämnden. Går förslaget igenom i kommunfullmäktige blir det 50 procent dyrare för de största parkeringssyndarna.

Enligt gatu- och samhällsmiljönämndens ordförande Rafael Waters (S) är det hög tid nog att höja avgiften för felparkering i Uppsala.

Har inte höjts på tio år

– Efter att vi inte har höjt felparkeringsavgifterna under tio års tid, så är det dags att ta det steget nu för att fortsätta ha en bra trafiksituation, säger Rafael Waters (S), ordförande gatu- och samhällsmiljönämnden.

Kommer folk börja parkera korrekt efter en höjning?

Det är det enda skälet till att vi gör det här. Vi gör inte det av något annat skäl än att fortsätta upprätthålla en bra fungerande trafiksituation i Uppsala, säger Rafael Waters (S).

Höjning med 50 procent

I dag ligger prisspannet för felparkering i Uppsala på mellan 500 kr och 800 kr. Under senaste sammanträdet i nämnden slogs de nya nivåerna fast till 600 , 900 och 1 200 kronor. Det betyder att avgiften för de grövsta felparkeringarna kan höjas med 50 procent om kommunfullmäktige går på gatu- och samhällsmiljönämndens linje.

I klippet: Därför höjs felparkeringsavgifterna: ”Folk chansar i dag”

Andreas Axelsson, parkeringsvakt

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kors och tvärs, emot körriktningen och i vägen för räddningsfordon. Parkeringsvakten Andreas Axelsson har sett det mesta i felparkeringsväg i Uppsala. Foto: Christoffer Urborn

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.