Nygräddade bröd med kanel och choklad tätt packade.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Bröd till frukost, eller bulle till fikat är nästan heligt i Sverige”, säger forskaren Louise Bartek som har undersökt hur mycket bröd och bakverk svenskarna slänger årligen. Foto: Staffan Löwstedt/SVD/TT

Ny rapport: Bröd och bullar för 9 miljarder slängs varje år

Uppdaterad
Publicerad

Nära 200 000 ton bröd och bakverk slängs redan innan de hunnit säljas. Det visar en ny studie från Sveriges lantbruksuniversitet (SLU). Hälften av svinnet uppstår i bagerier och butiker.

– Mycket av det hade kunnat undvikas, säger doktorand Louise Bartek.

180 000 ton bröd och bakverk slängs årligen. Mer än hälften hinner aldrig säljas, utan blir svinn redan i bagerier och butiker, det slår Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) fast i en ny rapport.

– Vi konsumenter har också en del i detta, och väljer ofta det bröd som är bakat samma dag, säger Louise Bartek, doktorand på SLU.

Stor ekonomisk förlust

Svinnet innebär en ekonomisk förlust på omkring nio miljarder kronor årligen och även en miljö- och klimatpåverkan.

I Sveriges slängs nästan lika mycket söta bageriprodukter som bröd. Det handlar om omkring 80 000 ton söta bakverk och 100 000 ton bröd, enligt rapporten.

– Vi visste tidigare inte att det rörde sig om så pass stora volymer av söta bakverk, säger hon.

Så ska butikerna minska svinn

I studien har man även tittat på lösningar kring hur man skulle kunna minska svinnet på bagerier och i butiker.

Man lyfter bland annat att bagerier och butiker kan dela data för att matcha produktion och konsumtion.

– Det kan också handla om att optimera brödhyllorna, genom att till exempel använda bilder på bröd och få den välfyllda hylla-känslan men med färre produkter, säger Louise Bartek.

I klippet: Hör mer om svenskarnas fikavanor och lösningar på matsvinnet.

Mer om svinnstudien

Mängden svinn av bröd och bakverk har kartlagt dels utifrån data som aktörer inom branschen delat, genom beräkningar, tidigare studier, offentlig statistik och uppgifter från svenska myndigheter.

Stora butiker och bagerier har inkluderats i kartläggningen. Man har även inkluderat svinn som uppstår i exempelvis restauranger och skolor, samt i hushållen.

Källa: SLU

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.