180 000 ton bröd och bakverk slängs årligen. Mer än hälften hinner aldrig säljas, utan blir svinn redan i bagerier och butiker, det slår Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) fast i en ny rapport.
– Vi konsumenter har också en del i detta, och väljer ofta det bröd som är bakat samma dag, säger Louise Bartek, doktorand på SLU.
Stor ekonomisk förlust
Svinnet innebär en ekonomisk förlust på omkring nio miljarder kronor årligen och även en miljö- och klimatpåverkan.
I Sveriges slängs nästan lika mycket söta bageriprodukter som bröd. Det handlar om omkring 80 000 ton söta bakverk och 100 000 ton bröd, enligt rapporten.
– Vi visste tidigare inte att det rörde sig om så pass stora volymer av söta bakverk, säger hon.
Så ska butikerna minska svinn
I studien har man även tittat på lösningar kring hur man skulle kunna minska svinnet på bagerier och i butiker.
Man lyfter bland annat att bagerier och butiker kan dela data för att matcha produktion och konsumtion.
– Det kan också handla om att optimera brödhyllorna, genom att till exempel använda bilder på bröd och få den välfyllda hylla-känslan men med färre produkter, säger Louise Bartek.
I klippet: Hör mer om svenskarnas fikavanor och lösningar på matsvinnet.
Mer om svinnstudien
Mängden svinn av bröd och bakverk har kartlagt dels utifrån data som aktörer inom branschen delat, genom beräkningar, tidigare studier, offentlig statistik och uppgifter från svenska myndigheter.
Stora butiker och bagerier har inkluderats i kartläggningen. Man har även inkluderat svinn som uppstår i exempelvis restauranger och skolor, samt i hushållen.
Källa: SLU