Cinnika Steensland sitter vid ett bord och håller upp en grå tröja med en dekorativ detalj på framsidan. I bakgrunden syns en vägg med nystan av garn i olika färger, samt diverse hantverksmaterial. Det finns även hyllor med förvaringslådor och andra föremål som tyder på en kreativ arbetsplats.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Cinnika Steensland har lagat 70 procent av sin garderob. Se några av hennes ”visible mending”-alster i klippet. Foto: Laura Leskinen/SVT

Cinnika lagar kläder så det syns: ”Borde vara en statusgrej”

Publicerad

Uppsalabon Cinnika Steensland vill ändra sättet som vi ser på att laga kläder. Hon vill att det ska synas att kläder lappats och lagats flera gånger och är en förespråkare för trenden”visible mending” på sociala medier.

– Man borde våga visa och vara stolt över att man faktiskt månar om det man äger, säger hon.

För drygt fem år sedan blev Cinnika Steensland frälst. Hon hittade rörelsen ”visible mending”, som hon översätter till kreativa klädlagningar. Det innebär att man lagar kläder så att man ser att de lagats, genom att använda färgglad tråd eller genom att klistra på så kallade laglappar på hål som uppkommit i kläder.

– För mig var det det kreativa som lockade. Särskilt fascinationen av att wow, en sån tråkig sak som ett hål kan man helt plötsligt pynta och göra till något kul och roligt, säger hon.

Lagar glatt för hållbarhet

På sina sociala medier han hon delat sina verk. Gamla, ihåliga ullsockor har blivit ännu mer färgglada. Hål in jeansen kan man laga med tjock tråd och gamla jeans som inte längre går att använda. Hon vill ändra sättet som vi ser på våra kläder.

– Det ska vara en statusgrej att faktiskt lappa och laga sina kläder och våga visa det och vara stolt över att man faktiskt månar om det man äger och i längre tur planeten, säger hon.

Även fast fashion går att laga

Av Cinnika Steenslands garderob är runt 70 procent av kläderna lagade på ett eller annat sätt. Hon köper mest second hand men har några äldre så kallade ”fast fashion” plagg som hon lagat flera gånger.

– Man får se på fast fashion lite som ett pågående projekt. När du har lagat det så kommer du behöva laga det igen och igen och igen, säger hon.

TRE TIPS FÖR ATT BÖRJA LAGA KREATIVT

  1. Var inte rädd. Du har heller ingenting att förlora när kläderna redan är trasiga. Våga bara sätta nålen i tyget eller trycka dit den där limmade lappen. Har man börjat så brukar det kunna flyta.
  2. Gör det tillsammans. Om man tycker att det är svårt att komma igång, varför inte dra ihop ett gäng? Jag har hört om folk som går ihop med sina grannar och hyr kvarterslokalen och sitter och lagar tillsammans.
  3. Hämta inspiration. Kasta dig ut på internet och sociala medier och leta inspiration. Mycket handlar om om man bara känner pressen av att lappa och laga sina kläder så är det klart att det är svårt att komma igång. Men om du tittar på folks bilder på sociala medier och ser saker som du faktiskt tycker är riktigt coola, då har du helt plötsligt ett helt annat incitament för att faktiskt laga dina grejer och prova på.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.