• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Sjuksköterskan berättar om TBE.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon förklarar Johan Hedlund varför fästingar har börjat sprida sig till delar av Sverige som de tidigare inte befann sig på. Foto: Antonios Antoniadis

Därför ökar spridningen av TBE: ”Större risk för smitta framöver”

Uppdaterad
Publicerad

Feber, svår huvudvärk och förvirring är några symtom på TBE. De allra flesta som blir bitna av en fästing klarar sig ifrån att insjukna, men varje år drabbas några individer av allvarlig sjukdom. Framöver finns dock risken att spridningen av fästingsjukdomar ökar.

– Vaccinationstäckningen i länet är bra, men det finns varningssignaler som vi bör på ta på allvar, säger Johan Hedlund, smittskyddssjuksköterska.

I videon ovan berättar han mer om varför smittan kommer att öka framöver.

Det här är fästingburen HJÄRNINFLAMMATION (TBE):

TBE är en engelsk förkortning för tick borne encephalitis, fästingburen hjärninflammation. TBE orsakas av ett virus och är en zoonos, det vill säga en sjukdom som kan spridas mellan djur och människor. Smittan överförs till människor huvudsakligen via fästingbett.

De flesta som smittas av TBE blir inte alls sjuka. Symtom på TBE utvecklas hos 10─30 procent som får en influensaliknande sjukdomsbild med feber och muskelvärk. Dessa symtom går vanligen över efter 4–7 dagar, men 20–30 procent drabbas därefter av en andra TBE-fas. De insjuknar då med symtom på hjärn- och/eller hjärnhinneinflammation med hög feber, svår huvudvärk, illamående, förvirring och andra neurologiska problem.

De flesta som insjuknar blir helt återställda, men ungefär en tredjedel får långdragna eller bestående besvär med bland annat uttalad trötthet och minnesstörningar. Vissa personer får bestående förlamningar även om det är ovanligt (0,5-2 procent bland dem med svår TBE). Dödsfall kan också förekomma men är mycket sällsynta.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.