Tillsammansgrupper finns på ett 40-tal platser i landet och har som syfte att få människor att mötas i sina lokalsamhällen.
– Vi ordnar bland annat tillsammanscaféer där människor träffas och hjälps åt med saker, som läxor eller körkortsteori, berättar Lucinda Andersson som är aktiv i den antirasistiska gruppen Tillsammans för Uppsala.
Hon berättar att flera av dem som är aktiva i rörelsen och människor de möter berörs av de nya flyktinglagarna.
– Regeringen har gjort familjeåterförening svårare och vi har många ensamkommande ungdomar som är väldigt oroliga över det nya avtalet med Afghanistan som gör att de kan skickas tillbaka.
Läs mer: Ny praxis innebär att ungdomar kan skickas tillbaka när de fyller 18 år
Lokala politiker har ett ansvar
I samband med kommunfullmäktigemöten i Knivsta, Uppsala och Tierp, kommer de att ordna manifestationer för att protestera mot vad de beskriver som en inhuman flyktingpolitik.
– Våra lokala politiker kan inte riva upp de här besluten, men de kan trycka på sina riksdagsgrupper och partiledningar att verka i en annan riktning än de valt nu.
Trots att flyktingpolitiken bestäms på nationell nivå menar Lucinda Andersson att länets politiker har en skyldighet att agera.
– Vi vill att man tar ansvar för tryggheten för alla som bor i Uppsala län, att man ser till att alla invånare bor här på lika villkor.
Ministerns svar
I en intervju i SVT:s program Agenda förklarar migrationsministern Morgan Johansson att han har förståelse för att Mirgationsverkets skärpta praxis gällande utvisningar till Afghanistan skapar oro.
– Det ofta väldigt svåra beslut att fatta för både Migrationsverket och Migrationsdomstolen, säger ministern som samtidigt slår fast att Sverige inte kan ta ansvar för hela mellanösterns tonårspojkar.
Läs mer: Här hittar du hela intervjun med Morgan Johansson (S)