Migrationsminister Morgan Johansson (S) har förståelse för att det nya läget skapar oro.
– Det ofta väldigt svåra beslut att fatta för både Migrationsverket och Migrationsdomstolen.
Enligt Morgan Johansson har 75 procent av de hittills avgjorda fallen med ensamkommande barn och ungdomar från Aghanistan lett till bifall på ansökan om uppehållstillstånd.
– De får alltså stanna i Sverige. Av hela gruppen ensamkommande är det 85 procent som får stanna, säger Morgan Johansson.
”Ett tusen skolklasser”
Migrationsministern påpekar att det under förra året kom 35.000 ensamkommande barn och ungdomar.
– Bara under fyra månader, september till december, kom det 26.000. Det är 1.000 skolklasser som anlände till Sverige.
En del av dem – de som har skyddsbehov – kan Sverige ta ansvar för, menar migrationsministern.
– Men vi kan inte ta ansvar för alla Mellanösterns tonårspojkar, säger han.
Flytt till grannländerna
Som framgått av ett reportage i Agenda var det tidigare regel att ge permanent uppehållstillstånd till den här gruppen ungdomar. Sedan Migrationsverket ändrade sin praxis i somras har sannolikheten ökat för att de som bedöms sakna skyddsbehov skickas tillbaka när de fyller 18 år.
Det är vanligt att många afghanska flyktingar inte har någon släkt kvar i Afghanistan. Familjerna har flytt till grannländerna för länge sedan – ofta en flykt från förföljelse på grund av religiös eller etnisk tillhörighet.
Enligt Morgan Johansson har Migrationsverkets skärpta praxis egentligen inte med de nya lagarna på flyktingpolitikens område att göra.
– Verket ändrade sin praxis och de fallen är överklagade nu så det är svårt för mig att kommentera.
Lärare upprörs
Bland andra de lärare som undervisar den här gruppen ungdomar upprörs över att det ofta handlar om 16-åringar som lär sig svenska, skaffar sig vänner och försöker integrera sig i samhället – men som sedan riskerar att utvisas när de fyller18.
– Vad är då poängen med de här satsningarna?
– Återigen: det är en följd av det beslut som Migrationsverket fattat och det är fortfarande föremål för en rättslig prövning. Därför är det svårt för mig att värdera det, säger migrationsministern.
– Det här gäller de ungdomar som inte har ett skyddsbehov. 75 procent av de afghanska barn och ungdomarna som vi hittills prövat har fått uppehållstillstånd, tillägger han.
Morgan Johansson medger att väldigt få av dem, som kom i slutet av förra året, fått sin sak prövad.
– Än så länge. Att döma av de prövningar som hittills gjorts, som går på den gamla lagstiftningen, så ligger siffrorna där, säger ministern.
”Är du 18, är du vuxen”
– Många av de afghanska ungdomar som kom i fjol har bott länge i Iran och har sin familj där – kan man ändå skicka dem tillbaka till Kabul?
Enligt Morgan Johansson är det avgörande att ungdomarna är afghanska medborgare.
– Det innebär att det är Afghanistan som ansvarar för dem.
Många kritiker menar att det inte är rimligt att släppa av en 18-åring i Kabul när han aldrig varit där tidigare och har sin familj i Iran.
– I slutändan blir det ett samarbete med de afghanska myndigheterna, när det gäller återsändandet, för att se till att det finns en miljö att komma tillbaka till. Är du 18 år är du faktiskt vuxen och du är i ditt hemland som har ansvar för dig, säger Morgan Johansson.
Se hela intervjun med Morgan Johansson genom att klicka på bilden längst upp i artikeln!
I Agenda
Intervjun kan också, liksom reportaget om de afghanska ungdomarna i Sverige, ses i söndagens Agenda.
Programmet sänds klockan 21.15 i SVT2 och i SVT Play. Titta i efterhand? Klicka här.