Markus Lagerquist (M) och Rickard Malmström (MP) är djupt oense om Allaktivitetshuset. Foto: TT/Uppsala kommun

Kommunen tar över Allaktivitetshuset

Uppdaterad
Publicerad

Ledamöter som går emot partilinjen, en vansinnigt upprörd opposition och en ordförande som sitter lugnt i båten. Turerna kring Allaktivitetshuset i Uppsala har varit många. Och de lär bli fler.

När Idrotts- och Fritidsnämnden tog sitt beslut på torsdagen föll rösterna på ett ja till kommunens övertagande av lokalerna från och med den 1 april. Men turerna har varit många.

Det var i början av februari som det först blev känt att Uppsala kommun ville ta över verksamheten i det Allaktivitetshus som drivits av en extern entreprenör i Slotts gamla fabrikslokaler sedan 2012. Anledningen: huset lockade mest män över 20 år, istället för yngre ungdomar av båda kön som var ursprungstanken.

ALLAKTIVITETSHUSET

Lösningen skulle bli att lägga driften på kulturnämnden, som ansågs ha god erfarenhet liknande projekt, men att idrotts- och fritidsnämnden skulle behålla det strategiska ansvaret.

Förslaget har sedan start kraftigt kritiserats av oppositionen.

Gick emot partiet

Men när förslaget gick upp i kulturnämnden i tisdags lade plötsligt de två miljöpartisterna ner sina röster. Istället kunde alliansens förslag gå igenom och ärendet skickades tillbaka till förvaltningen på remiss.

– De här handlingarna fanns inte till vårt gruppmöte, de kom senare, tre dagar före kulturnämnden, det är det enkla skälet. Men nu kommer vi att få svar på våra frågor så det är inget stort som hänt egentligen. Jag tar på mig en del av ansvaret när det gäller informationen här. Jag borde kanske ha kontaktat idotts- och fritidsnämnden och frågat, det kunde jag absolut ha gjort, säger Küllike Montgomery (MP), en av ledamöterna som lade ner sin röst.

Och enligt Rickard Malmström (MP) rör sig det hela om ett missförstånd.

– Vi är överens och det här är ett missfall i arbetet. Jag har full respekt för att de fritidspolitiker som sitter i nämnden kan ha väldigt mycket att sätta sig in i och ibland kan det bli så här. Det är olyckligt men förändrar egentligen inte situationen, säger Rickard Malmström (MP), ordförande i idrotts- och fritidsnämnden om händelsen.

”Helt vrickat”

Men i samma nämnd sitter också Markus Lagerquist (M), 2:e vice ordförande.

– Jag tror snarare att det är miljöpartister som tänkt till, lyssnat på våra argument och som också tyckt att det här är helt vrickat. Men det finns ju andra krafter i partiet som förmodligen kommer att räta in dem i ledet till nästa sammanträde, säger han.

Han är starkt kritisk till hur hela ärendet hanterats.

– Under mina 20 år i politiken har jag inte varit med om ett sämre skött ärende. Det är djupt provokativt att vi inte får ordentliga underlag, allt fördröjs, sedan kommer plötsligt ett pressmeddelande om att avtalet sägs upp. När väl underlaget kommer så är det så tunnt att man blir mörkrädd och man vägrar pröva det mot vad andra på den fria marknaden kan erbjuda. Det här måste upphandlas, säger Markus Lagerquist (M).

Frågan död – ”glöm det”

Han menar att hela ärendet visar vilken politisk oskicklighet som Miljöpartiet besitter.

– De har skapat en politisk kris själva, helt utan yttre tryck. Och nu har det blivit prestige i det här. De hoppas att den här frågan nu ska dö men det kan de glömma. Det handlar inte om en klättervägg längre utan om politiska principer och det är min förbannade plikt som moderat att reagera, säger Markus Lagerquist (M).

Men Rickard Malmström (MP) menar att underlagen är tydliga och väl underbyggda.

– De vill att det här ska upphandlas. Så nu vill de bara kasta så mycket grus i maskineriet som det går, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

ALLAKTIVITETSHUSET

Mer i ämnet