Törnsångare fångad på Capri i Italien, får fästing borttagen. Foto: Tove Hoffman

Delar av nytt blödarfebervirus upptäckt hos fästingar

Uppdaterad
Publicerad

Forskare vid Uppsala universitet har genom att undersöka fästingar från flyttfåglar, fångade i medelhavsregionen, spårat delar av arvsmassan från blödarfeberviruset alkhurma. Viruset framkallar liknande symptom som Ebola, blödarfeber.

Tove Hoffman, doktorand vid medicinska vetenskaper och Zoonosis Science Center vid Uppsala universitet, betonar att det är snuttar av virusets arvsmassa som har hittats i fästingarten Hyalomma rufipes som inte finns i Sverige, utan förekommer på Arabiska halvön och i delar av Afrika. Fästingarna som räknas i tusental har samlats in vid olika fågelstationer runt Medelhavet.

Studien har inte tagit fasta på att utreda varifrån viruset kommer, om fästingen burit på det innan den fäst vid fågeln, eller om fåglarna  är bärare. I stället handlar det om hur sjukdomar kan spridas.

Tove Hoffman Foto: Tove Hoffman

– Infektionssjukdomar kan komma in över nya områden med hjälp av flyttfåglar och det gäller att ha en beredskap för det, säger Tove Hoffman.

Risk för spridning till nya områden

– Fynden innebär att vi har identifierat ytterligare en fästingart som har burit på RNA från alkhurma-viruset och visar på att det finns risk för spridning av viruset till nya geografiska områden, säger Tove Hoffman i ett pressmeddelande.

Men forskarna skriver också att ”risken att viruset sprids till Sverige är mycket liten eftersom denna fästingart inte klarar övervintring norr om Centraleuropa.”

Tove Hoffman ser nu gärna fler studier på andra fästingarter i Europa och vad för eventeulla virus de kan bära på.

– När det gäller alkhurma-viruset så skulle man behöva kolla på fler djurarter, insekter och fästingar som kan spela en roll för virusets spridning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.