Enligt WHO:s chef för nödutryckningar, Peter Salama, arbetar man nu snabbt för att stoppa det ebolautbrott som redan misstänks ha tagit 18 liv i Kongo-Kinshasa. Foto: TT

WHO om ebolautbrottet i Kongo: Svårt och kostsamt att stoppa

Uppdaterad
Publicerad

Världshälsoorganisationen, WHO, förbereder sig för värsta tänkbara scenario efter ebolautbrottet i Kongo-Kinshasa.

– Vi är väldigt oroade, säger WHO:s chef för nödutryckningar, Peter Salama, till AFP.

WHO har fått uppgifter om 32 fall av misstänkt ebola i Kongo-Kinshasas nordvästra del kring staden Bikoro, både misstänkta fall och bekräftade sådana. Den senaste patienten med vad som ser ut som ebola inkom till ett sjukhus i Bikoro under fredagen.

Av dessa misstänks 18 personer ha dött till följd av viruset mellan 4 april och 9 maj. Tre ur vårdpersonalen har smittats, varav en har avlidit.

Ebolautbrott

”Det kommer bli svårt”

WHO förbereder nu för värsta tänkbara scenario och har avsatt en miljon dollar från sin krisfond. Enligt Peter Salama vill organisationen skicka 20-40 experter till området med helikopter i helgen. 

– Det kommer bli svårt och det kommer bli kostsamt att stoppa det här utbrottet, säger Salama till Reuters. 

Den omedelbara risken är att utbrottet sprider sig från området kring Bikoro till regionhuvudstaden Mbandaka, med en miljon invånare.

Vill använda nytt vaccin

WHO vill använda ett ännu inte godkända ebolavaccin som började testas för några år sedan. Organisationen har ansökt hos kongolesiska myndigheter om klartecken och har ett team redo, rapporterar Reuters.

En utmaning med vaccinet är dock att det måste hållas vid temperaturer runt minus 70 grader Celsius.

”Finns en beredskap”

Både WHO och Läkare utan gränser har sänt medarbetare till Bikoro. Tillsammans med landets myndigheter arbetar man för att bedöma allvarlighetsgraden av ebolautbrottet för att eventuellt sätta upp isoleringsenheter i området.

– Vid ebolautbrott är det viktigt att isolera dem som är sjuka och att man kan spåra smittan för att veta vilka individer man måste följa upp, säger Anna Sjöblom på Läkare utan gränser i Sverige.

– Om man sätter in rätt insatser så brukar man kunna få utbrotten under kontroll. Den här regionen har haft utbrott tidigare och det gör att det finns en beredskap.

Passagerare köar för att bli screenade för ebola på Jomo Kenyatta-flygplatsen i Nairobi, Kenya, efter att landet införde kontroller på fredagen. Foto: TT

Grannländerna förberedda

Anna Sjöblom betonar att detta utbrott skiljer sig från det som blev starten på ebolaepidemin som skakade Västafrika 2013. Nu har sjukdomen brutit ut på glesbefolkad landsbygd. 2013 skedde utbrottet i ett område nära flera stora städer.

Trots det är beredskapsnivån förhöjd i Kongo-Kinshasas nio grannländer. Även i Gambia, Guinea Nigeria har myndigheterna vidtagit säkerhetsåtgärder och Kenyas hälsominister meddelade på fredagen att landet har ökat screeningen vid landets flygplatser.

Det här är Ebola

  • Ebola, som uppkallats efter floden Ebola i Kongo-Kinshasa, är en infektionssjukdom som hör till gruppen blödarfebrar. Den orsakas av en typ av virus som benämns filovirus.
  • Inkubationstiden är 2 till 21 dagar från smittillfället. Symptomen är hög feber, muskelsmärtor, huvudvärk och halsont, följt av kräkningar, diarré, hudutslag, njursvikt och leversvikt, samt blödningar i inre organ och på huden.
  • Dödligheten ligger i genomsnitt på 50 procent.
  • De första kända utbrotten ägde rum 1976 i Sudan och Kongo-Kinshasa.

Källa: NE/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ebolautbrott

Mer i ämnet