Enligt hälsodepartementet i Kongo-Kinshasa står landet ”inför en ny epidemi” av ebolaviruset och kallar det för en ”internationell nödsituation”. De senaste veckorna har 21 personer smittats och 17 människor har dött i nordvästra Kongo-Kinshasa, rapporterar The independent. Det första fallet upptäcktes i staden Bikoro.
WHO: Högsta prioritet
Världshälsoorganisationen WHO arbetar nu för att snabbt stärka sin verksamhet i landet efter utbrottet och stoppa spridning till andra provinser och länder.
– Vår högsta prioritet är att komma till Bikoro för att arbeta tillsammans med regeringen och partners för att minska död och lidande i samband med detta nya utbrott av ebolavirus, säger Peter Salama, biträdande generaldirektör på WHO till The independent.
2017 godkände Kongo-Kinshasas hälsodepartement användningen av ett nytt vaccin mot ebola.
Landet har drabbats flera gånger
Demokratiska republiken Kongo, ofta kallad Kongo-Kinshasa efter huvudstaden, drabbades inte av den värsta ebolaepidemin 2014 som dödade tusentals människor i västra Afrika, men landet har haft flera utbrott av den fruktade blödarfebern, senast 2017. När sjukdomen bröt ut i landet 2014 dog 42 människor, det utbrottet var dock inte kopplat till den större epidemin.
Det var också i Kongo-Kinshasa som ebola först upptäcktes 1976 och virussjukdomen fick sitt namn efter en flod i landet.
Det här är ebola
- Ebola, som uppkallats efter floden Ebola i Kongo-Kinshasa, är en infektionssjukdom som hör till gruppen blödarfebrar. Den orsakas av en typ av virus som benämns filovirus.
- Inkubationstiden är 2 till 21 dagar från smittillfället. Symptomen är hög feber, muskelsmärtor, huvudvärk och halsont, följt av kräkningar, diarré, hudutslag, njursvikt och leversvikt, samt blödningar i inre organ och på huden.
- Dödligheten ligger i genomsnitt på 50 procent.
- De första kända utbrotten ägde rum 1976 i Sudan och Kongo-Kinshasa.
Källa: NE/TT