Tidigare i veckan kom rapporter om att 21 personer misstänks ha smittats av blödarfebern och 17 personer dött, vilket innebär att 25 personer totalt misstänks ha insjuknat i ebola i Kongo-Kinshasa sedan början av året.
Kongo-Kinshasas hälsominister, Oly Ilunga, meddelade på torsdagen att man nu har bekräftat 12 fall av ebola och att en person avlidit.
Gällande de 17 personer som tidigare avlidit har man inte kunnat bekräfta att det faktiskt rör sig om ebola, men personerna har uppvisat liknande symptom, enligt Reuters.
Enligt sjukhusdirektören i Bikoro, Serge Ngaleto, är två av de fyra senaste patienterna hjälparbetare som kommit i kontakt med insjuknade, rapporterar Reuters.
”Ny epidemi”
Enligt hälsodepartementet i Kongo-Kinshasa står landet ”inför en ny epidemi” av ebolaviruset.
Världshälsoorganisationen WHO uppgav tidigare i veckan att de arbetar för att snabbt stärka sin verksamhet i landet, för att sätta stopp för att sjukdomen sprids till andra provinser och länder.
Tidigare utbrott
2013 drabbades de västafrikanska länderna Guinea, Liberia och Sierra Leone av det värsta ebolautbrottet någonsin. Sammanlagt dog över 11.300 människor mellan december 2013 och juni 2016.
Kongo-Kinshasa drabbades inte av den epidemin men landet har haft flera utbrott av den fruktade blödarfebern, senast 2017.
Svår humanitär situation
Befolkningen i Konga-Kinshasa, eller Demokratiska republiken Kongo, befinner sig redan i en svår situation. Över 13 miljoner kongoleser behöver i dag humanitärt bistånd, dubbelt så många som för bara ett år sedan, det framkom i en FN-rapport som publicerades i mars.
Det här är Ebola
- Ebola, som uppkallats efter floden Ebola i Kongo-Kinshasa, är en infektionssjukdom som hör till gruppen blödarfebrar. Den orsakas av en typ av virus som benämns filovirus.
- Inkubationstiden är 2 till 21 dagar från smittillfället. Symptomen är hög feber, muskelsmärtor, huvudvärk och halsont, följt av kräkningar, diarré, hudutslag, njursvikt och leversvikt, samt blödningar i inre organ och på huden.
- Dödligheten ligger i genomsnitt på 50 procent.
- De första kända utbrotten ägde rum 1976 i Sudan och Kongo-Kinshasa.
Källa: NE/TT