Man med matavfallspåse i handen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon: Se när Jesper Schotte visar hur vågen och kameran fungerar som registrerar matavfallet hemma hos honom. Foto: Julia Carlbaum/SVT

Deras sopor fotas varje dag – ny studie ska minska svinn

Uppdaterad
Publicerad

Allt de slänger i matavfallet vägs och fotas av. Ett 40-tal hushåll är med i en ny forskningsstudie vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, i Uppsala.

Under diskbänken sitter en kamera installerad hemma hos paret Schotte i Uppsala, varje gång de slänger något i matavfallspåsen fotas det av. Samtidigt registrerar en våg avfallets vikt.

– Det kändes mycket mer än vad jag trodde att det skulle vara, säger Jesper Schotte.

De flesta underskattar sitt matavfall

De är med i ett treårigt forskningsprojekt vid SLU och nu har första året gått. Hittills har det visat sig att de flesta av de hushåll som är med underskattar sitt matavfall. De tror att de kastar ungefär hälften så mycket som de faktiskt gör.

– Att göra dem medvetna om det blir ett sätt att få dem att ändra sitt beteende, säger projektledaren Mattias Eriksson, docent i teknologi vid SLU.

Vill ta reda på vilka som slänger mycket

I Sverige slänger varje person i snitt cirka 15 kilo ätbar mat i sitt hushåll varje år, enligt Livsmedelsverkets siffror. Med studien som nu pågår på SLU vill forskarna ta reda på vilka typer av hushåll som slänger mycket för att kunna rikta information till dem om hur man kan minska matsvinn.

– Vi trodde att det var hushåll med många barn som slängde mycket, men så var det inte.

Men tänk om man slänger mycket oätbara saker som bananskal eller kaffesump till exempel, hur tänker ni kring att allt inte är matsvinn som slängs?

– Vi är fullt medvetna om att det är skillnad på kaffesump och en tillagad köttbit. Tanken är att vi ska titta vidare på vad det är som slängs senare när vi fått in alla foton.

I klippet: Se hur det fungerar när soporna fotas och vägs.

Forskningsstudie om matavfall

Forskningsprojektet pågår i sammanlagt tre år och startade under 2023.

Hittills är det ett 40-tal hushåll med, främst i Uppsala men även i Umeå och Stockholm.

Senare ska ytterligare ett 60-tal hushåll i Göteborg studeras i en liknande studie.

Hittills visar resultatet att singelhushåll slänger mer än andra typer av hushåll.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.