– Nu slipper man vara orolig för att råka sälja till minderåriga, säger Ida Johansson, butiksmedarbetare på Ica City i Uppsala.
Brottslig handling
Att använda förfalskad legitimation räknas som urkundsförfalskning, trots att det är menat att föreställa dig själv på legitimationen, och är straffbart. I vissa fall kan det leda till fängelse i upp till två år.
– Vi uppmanar butiker att anmäla sådana händelser, säger Björn Sidenhjärta, kriminalinspektör och Gruppchef Polisen Region Mitt Bedrägerigrupp.
Johan Henrikson är vd för e-legitimationsappen FrejaeID, och berättar att de under drygt ett års tid arbetat aktivt med att bland annat få ner sajter och plattformar där förfalskade versioner av appen erbjuds.
– Dessa polisanmäls ovillkorligen, men det dyker upp nya hela tiden, säger han.
Sedan start har appen haft kontrollmöjligheter i form av en QR-kod för att bland annat kassapersonal ska kunna validera användarens legitimation.
Systembolaget slopar e-leg
Ica är inte de enda som satt ner foten för vågen av förfalskningar. Från och med fredagen den 15 november, kan kunder inte längre använda e-legitimation när man ska handla på Systembolaget.
”Det har de senaste veckorna förekommit rapporter om ytterst välgjorda förfalskningar av digitala id-kort och vi har själva haft ett fåtal incidenter i butik”, skriver Systembolaget på sin hemsida.
Appen Freja eID, liksom mobilt BankID, är en mobil e-legitimation som ska fungera som ett substitut för en fysisk id-handling.
I klippet: Därför slopade Ica-butiken i Uppsala e-leg.