Elsa Källman står i centrala Uppsala. Suddig bakgrund med människor och byggnader.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Våld är inte bara fysiskt och vuxna kanske missar hur stor kontroll en mobil kan ha över en person”, säger Elsa Källman, 18 år, som har varit med i den referensgrupp som har tagit fram ett nytt projekt för att synliggöra digitalt våld. Foto: David Rydell/SVT

Elsa, 18, om det dolda digitala våldet: ”En mobil kan ha stor kontroll över en person”

Publicerad

Tvingar din partner dig att dela din plats på Snapkartan? Dela din pin-kod? Eller bestämmer vilka du får följa på sociala medier?

Nu vill bland andra Fredens hus och Uppsala kvinnojour sprida kunskap om det digitala våldet och hur det påverkar unga.

60 procent av ungdomarna i åldern 15–19 år har erfarenhet av våld i nära relation, enligt siffror från Jämställdhetsmyndigheten.

Den vanligaste formen är psykiskt våld som utövas digitalt.

– Det kan vara allt från överdrivna textmeddelanden eller att man vill kontrollera var ens partner är, till hot och hat i sociala medier, säger Antonio Basala.

Han är utbildningsansvarig på Fredens hus, som tillsammans med Uppsala kvinnojour och it-säkerhetsföretaget Sentor ligger bakom projektet som ska utbilda både unga och föräldrar.

”Prata med era barn och ungdomar om vad kärlek, kontroll och integritet är”, säger Antonio Basala, utbildningsansvarig på Fredens hus. Foto: David Rydell/SVT

Tipsen till föräldrar

Utöver kunskap om vilka sociala medier ens barn använder uppmuntrar Antonio Basala att föräldrar lär sig mer om hur plattformarna används och hur olika typer av våld kan se ut.

– Kärlek kan göra en väldigt beroende, och det kan vara svårt att se sin egen utsatthet. Vi vill att ansvaret ska ligga hos dem som ser och hör att något är fel, och ge dem kunskap för hur de ska agera, säger Antonio Basala och fortsätter:

– Vi uppmuntrar att föräldrar pratar med sina barn om vad kärlek, kontroll och integritet är, säger Antonio Basala.

”Det är en stor red flag”

Men projektet riktar sig inte bara till vuxna utan även till vänner som ser att någon är i ett dåligt förhållande.

– Det är svårt att prata med en vän som är i ett dåligt förhållande, speciellt om de inte vet det själva. Man vill inte få sin vän att dra sig undan eller att partnern drar undan den personen, säger Elsa Källman, som har varit med i projektets referensgrupp.

Vad ska man tänka på som vän?

– Om ens vän inte kan göra något utan att höra av sig till sin partner först eller att ett plötsligt samtal får vännen att dra sig undan, är några tydliga varningssignaler. Att partnern har stor kontroll utan att ens vara där är en stor ”red flag”, säger Elsa Källman.

I klippet: ”Överdrivna textmeddelanden, hot och hat i sociala medier” – hör om hur det digitala våldet kan ta sig i uttryck.

Digitalt våld

• Den vanligaste formen av våld som elever i årskurs 9 utsätts för är digitalt, psykiskt våld.

• Var tredje elev i årskurs 9 som dejtat/haft en relation har utsatts för någon form av våld.

• Unga är i hög utsträckning både utsatta för och utövar våld i egna relationer.

• 60 procent av ungdomarna i åldern 15–19 har erfarenhet av våld i nära relationer, och den vanligaste formen av våld är psykiskt våld som utövas digitalt.

• 84 procent av alla föräldrar anser sig ha för lite kunskap om våld i ungas relationer.

• 1 av 8 barn i åldern 12–19 år har fått nakenbilder skickade till sig. Det är särskilt vanligt bland flickor, där nästan var sjätte flicka har varit med om det.

• Nästan 1 av 10 flickor i åldern 12–19 år har blivit tillfrågade om att skicka nakenbilder på sig själva mot betalning.

• 3 av 4 unga uppger att deras föräldrar inte vet allt de gör online.

Källor: Stiftelsen Allmänna Barnhuset, Jämställdhetsmyndigheten, Internetstiftelsen, Brottsförebyggande rådet och ungarelationer.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.