Kristinelundskolan i Östhammar förstördes i en anlagd brand i november förra året. Två män dömdes för branden men nu frias en av dem då hovrätten inte anser att bevisningen räcker för en fällande dom. Foto: Elsa Sandin/SVT

Man frias från skolbranden i Östhammar – hovrätten tycker inte bevisningen räcker

Uppdaterad
Publicerad

Två män dömdes för branden i Kristinelundskolan i Östhammar och skulle betala över en miljon kronor i skadestånd. Nu frias en av männen i hovrätten som bedömer att bevisningen inte räcker för en fällande dom.

I mars dömdes en 20- och en 22-åring för branden i Kristinelundskolan i Östhammar i november förra året. Branden ödelade stora delar av skolan och elever och personal flyttades till baracker.

22-åringen dömdes för mordbrand och har erkänt att han anlagt branden i en soptunna, men menade att hans avsikt aldrig var att skolan skulle brinna ned. 20-åringen dömdes för medhjälp till mordbrand då tingsrätten ansåg att han var på plats men inte gjorde något för att förhindra branden.

Båda dömdes även för flera fall av skadegörelse.

Skador för över 20 miljoner kronor

Skadorna på skolan uppgick till över 20 miljoner kronor. Männen dömdes att betala Östhammars kommuns självförsäkring som beräknades till drygt en miljon kronor.

Genom hela utredningen har 20-åringen förnekat brott och han överklagade senare domen. Enligt hovrättens bedömning är det endast 22-åringens uppgifter som knyter 20-åringen till platsen. Vidare skriver hovrätten att 22-åringens uppgifter förändrats över tid och att de måste värderas med försiktighet då han var medåtalad.

Hovrättens samlade bedömning är att bevisningen inte är tillräcklig för att döma 20-åringen för medhjälp till mordbrand. Han slipper därigenom sitt fängelsestraff och han ska inte heller betala det skadestånd som Östhammars kommun begärt, något som UNT var först med att rapportera.

I övrigt fastställs tingsrättens dom och 20-åringen döms till villkorlig dom och dagsböter.

22-åringen överklagade inte.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.