En domprost står intill domkyrkan i Uppsala, framför en gul byggnad.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi har helt enkelt inte tänkt den tanken”. Hör domprosten Matilda Helg berätta om hur domkyrkans säkerhet ändras till följd av klättringen. Foto: Antonios Antoniadis/SVT

Så tror domprosten att klättringen på Domkyrkan gick till

Uppdaterad
Publicerad

Under natten mot fredagen klättrade en man upp på domkyrkan i Uppsala. Han tog sig till nionde våningen innan polisen fick tag i honom. Nu väljer domkyrkan att se över säkerheten.

– Jag är främst tacksam att ingen kom till skada, säger dompost Matilda Helg.

Den 20-årige mannen tog sig upp via byggnadsställningar. Därefter ska han ha klättrat till ena tornet och sedan in i kyrkan via en lucka. Enligt Matilda Helg är det okänt om luckan var öppen, eller hur mannen annars tagit sig in.

”Har brustit i bedömning”

– Det är något vi utreder just nu. Vi har brustit i vår bedömning gällande säkerheten vid byggnadsställningen. Under dagen vidtar vi åtgärder för att det här inte ska ske igen, säger hon.

Vad säger det här om säkerheten kring domkyrkan i Uppsala?

– Det är såklart inte bra, men jag är nöjd med vårt säkerhetsarbete generellt och vi har ett gott samarbete med polisen. Det är första gången, vad jag vet om, som en sådan här sak sker, säger Matilda Helg.

I klippet: Se hur mannen tog sig upp på domkyrkan och hör om domkyrkans åtgärder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.