Efter passkaoset: Över 500 personer kräver polisen på skadestånd

Uppdaterad
Publicerad

Efter de mycket långa väntetiderna för att få sitt pass levererat under året, ser polisen att ansökningarna om skadestånd från privatpersoner rasar in. Hittills finns drygt 500 ärenden.

– Jag har väntat sedan 16 mars, men visste inte att man kunde ansöka om skadestånd – men då får vi väl se om det går att få någon kompensation, säger Leonel Corniell, som ska hämta sitt pass i polishuset i Uppsala.

Ännu finns inga riktlinjer för hur länge man ska ha väntat på passet för att kunna söka skadestånd. Ansökningarna från hela Sverige prövas just nu av jurister vid polisregion Mitt. Men att söka innebär inte att man är garanterad ersättning. Enligt polisen ligger handläggningstiden på 4-8 månader och än så länge har ingen ansökan behandlats klart.

Varje enskilt fall bedöms

Vi har sökt polisen för en intervju, men ingen ansvarig för prövningen av skadeståndsanspråken har velat ställa upp.

I en e-post skriver Lena Dimander, gruppchef vid polisens rättsenhet i region Mitt:

”Ärendena är under handläggning. Jag kan därför inte heller i dagsläget säga hur Polismyndigheten kommer att bedöma kraven, eftersom det görs en bedömning i varje enskilt fall. Om vi i ett ärende bedömer att ersättning ska utgå så kan man få ersättning för de extra kostnader som man drabbats av förutsatt att man kan styrka sina kostnader med kvitto eller liknande.”

Hör Madeleine Belin och Leonel Corniell om de ännu långa väntetiderna på pass i klippet ovan.

Möjlighet till ersättning

Alla som anser sig ha drabbats ekonomiskt av att passet dröjt kan ansöka genom en blankett som finns på polisens sajt och som kan mejlas in, tillsammans med eventuella kvitton på extrakostnader.

Skadeståndsanspråken bedöms sedan mot den så kallade skadeståndslagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.