Under torsdagen hävde Arbetsmiljöverket skyddsombudsstoppet. Foto: SVT/TT

Stoppet hävt – Bussförarna måste kolla biljetter igen

Uppdaterad
Publicerad

Efter att en busschaufför misshandlades vid Resecentrum vidtog facket åtgärder. Klockan 13 på onsdagen tog man bort förarnas skyldighet att kontrollera biljetter vid Resecentrum. Men redan ett dygn senare hävdes skyddsombudsstoppet av Arbetsmiljöverket.

Stoppet gällde omkring 470 bussförare som arbetar för Gamla Uppsala Buss. Bakgrunden är den misshandel som ägde rum under tisdagskvällen, där en busschaufför fick föras till sjukhus efter att ha blivit påhoppad av flera personer.

Under onsdagen utfärdades ett skyddsombudsstopp vid Gamla Uppsala Buss som innebar att förare inte ska behöva kontrollera biljetter vid resecentrum. Men efter ett möte med företagsledningen och fackliga representanter beslutade Arbetsmilöverket att skyddsombudsstoppet ska hävas.

”Skapar onödigt tjafs”

– Även om stoppet är hävt ska vi träffas igen. Kraven från golvet kvarstår och vi står fast vid vårt krav: Busschaufförer ska inte behöva kontrollera biljetter, säger Jafar Sarehkhani, busschaufför och facklig samordnare på Gamla Uppsala buss.

Han fortsätter:

– Den arbetsuppgiften skapar bara tjafs och problem i onödan. Vi vill att våra kollegor ska känna sig trygga på sin arbetsplats.

”Ingen omedelbar fara”

Arbetsmiljöverket var de som beslutade om att stoppet skulle hävas.

– Vi kom fram till att stoppet ska hävas eftersom det inte finns någon omedelbar fara för liv och hälsa, säger Peder Carlsson, sektionschef vid Arbetsmiljöverket, region Mitt.

Han påpekar också att Gamla Uppsala buss det senaste året har vidtagit flera åtgärder för att förbättra säkerheten.

– Bland annat genom rutiner som innebär att föraren inte ska lämna sin plats och att denne inte skall ge sig in i diskussioner med resenärer som inte kan uppvisa giltig biljett. De har även kameror i en del bussar och bussarna ska vara utrustade med larm, säger Peder Carlsson.

Arbetsmiljöverket bedömer samtidigt att arbetsgivaren har brister i sitt systematiska arbetsmiljöarbete när det gäller riskbedömning och samverkan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.