Före detta elever på Manar Al-Houda tycker till om sina svenskkunskaper

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Tasnim Dowah och andra tidigare elever på Manar Al-Houda-skolan om varför de mest pratade arabiska när de gick där, och vad de tycker kan förändras. Två av eleverna har valt att vara anonyma. Foto: Fredrik Larsson/SVT

Eleverna: Vi pratade mest arabiska på Manar Al-Houda

Uppdaterad
Publicerad

De hyllar småskaligheten och den familjära stämningen, men i efterhand saknar de kompisar att prata svenska med. SVT har träffat fyra elever som har gått på friskolan Manar Al-Houda i Uppsala, en skola som kritiserats för att inte lära eleverna tillräckligt bra svenska.

– Lärarna var på oss om att vi bara skulle prata svenska, men det var svårt eftersom alla inte kunde. Det var lättare att kommunicera på arabiska, säger Tasnim Dowah som har varit elev på Manar Al-Houda.

”Abded”, som vill vara anonym, säger att det var praktiskt att ha samma lärare i flera ämnen. Han hyllar även att skolan är liten med relativt få elever, viket skapar en familjär stämning.

– Alla kände alla och det var lätt att få vänner, säger han.

”Behövs fler lärare som bara pratar svenska”

Valsätraskolan är en av de skolor som tar emot elever från friskolan Manar Al-Houda när de ska börja sjuan. Enligt rektorn Thomas Rylander klarar runt hälften av eleverna från Manar Al-Houda inte att få ett godkänt betyg i svenska när de går ut årskurs 9.

”Ayaan”, som också vill vara anonym, tror att skolan kulle gynnas av att ha fler elever med svenska som modersmål.

– Då skulle det bli att man pratade mer svenska på rasterna. Sen tror jag på fler lärare som bara kan prata svenska – då tvingas både lärare och elever att göra sig förstådda på svenska, säger hon.

I klippet: ”I sexan pratade jag mest arabiska med mina vänner”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.