I förgrunden sitter Stefanel Sak som är estetstudent på Westerlundska gymnasiet i Enköping. I bakgrunden sitter hennes klasskamrater på en scen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Inte alla estetelever på Westerlundska gymnasiet vill jobba med musik i framtiden. Foto: Stephanie Mourad/SVT

Enköpingsgymnasiet vände trenden – fick tillbaka estetelever

Publicerad

Estetprogrammet har minskat i popularitet. Men Westerlundska gymnasiet i Enköping har gått från att tvingas skippa en årgång på grund av för få sökande – till tillräckligt många sökande.

– Nu är det stabilt, men klart man alltid är lite orolig att sökanantalet ska sjunka, säger Marcus Dannvik, estetlärare på Westerlundska gymnasiet.

Antalet sökande till estetprogrammet sjunker, enligt Skolverket. Hösten 2021 kunde Westerlundska gymnasiet i Enköping inte starta någon estetklass, eftersom att det bara var fyra sökande. De senaste tre åren har antalet fyrfaldigats. Under 2024 var det 16 sökande.

Westerlundska har jobbat på flera håll för att få tillbaka eleverna. Bland annat kan eleverna välja bredare inriktningar så man inte måste vilja jobba med musik för att gå estet. I en av dem, som skolan kallar estet #plus, ingår mer matematik och moderna språk för att eleven ska få fler meritpoäng till högskolestudier.

– Vi är inte det fördomarna säger att vi är, utan vi blir också advokater och psykologer, säger Stefanel Sak, som går estetprogrammet på Westerlundska gymnasiet.

Motarbetar fördomar
Jenny Fredriksson, programrektor för estetprogrammet på Westerlundska gymnasiet, berättar att man försökt minska fördomarna kring programmet, som bland annat handlar om att estetelever inte kommer kunna få jobb i framtiden. Ett sätt är att elever som går natur, ekonomi, samhälle eller teknik kan kombinera sina program med skolans musikutbildning.

– Elever som går ett annat program, som natur, kan välja att söka och göra antagningsprov till en estetisk inriktning. Då minskar stigmat kring att vara estetelev, säger Jenny Fredriksson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.