Nu döms Johan, som egentligen heter något annat, till rättspsykiatrisk vård. (Arkivbild) Foto: TT

Fallet Johan: Tonårspojken dömd för överfall på barn

Publicerad

Tonårspojken Johan har överfallit barn många gånger. Nu har han dömts av Uppsala tingsrätt till rättspsykiatrisk vård.

SVT har tidigare granskat fallet med Johan, som egentligen heter något annat. Johan är autistisk och har adhd. Första gången han polisanmäldes var för flera år sedan. Sedan dess har har anmälts för minst 15 fall av misshandel. Överfallen har mestadels riktats mot flickor, de yngsta har varit fem år gamla och de äldsta omkring tio år.

Johan har knuffat omkull barnen, slängt dem i marken och dragit dem i håret. Tidigare har Johan inte ställts inför rätta, utan skjutsats hem till sina föräldrar och återgått till den vård han redan fått. Men det har inneburit att han kunnat rymma från sina föräldrar och fortsätta begå brott, oftast i sin närmiljö. En polis har tidigare beskrivit processen som ”ett moment 22”.

På senare tid har Johan, som nu är 19 år gammal, bott på ett gruppboende i södra Sverige.

Ville ha flickvän

Under den rättegång som nu hållits har Johan förnekat brott och sagt att han bara har velat leka med barnen.

Nu döms Johan för fem fall av misshandel och ett fall av sexuellt ofredande, då han klämt en flicka på rumpan. I det fallet har han förklarat för rätten att han ville ha henne som flickvän. Han döms också för grov stöld då han tagit sig in i en bostad och stulit lego.

En utredning har visat att Johan begått brotten under påverkan av en allvarlig psykisk störning och att han även led av den störningen vid undersökningstillfället.

Han döms därför till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning,

Johan ska betala skadestånd till de drabbade barnen på drygt 70 000 kronor. Delar av skadeståndet ska hans föräldrar vara med och betala.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.