Hunden Lillie tittar suktande på bakelser på ett kafé i Uppsala där hundar är välkomna

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Hunden Lillie undersöker vilka kaféer och restauranger i Uppsala som tillåter hundar. Foto: Christoffer Urborn/SVT

Fler restauranger öppnar dörren för hundar

Uppdaterad
Publicerad

Det har blivit alltmer populärt att ta med hunden till restaurangen, klädbutiken eller kaféet. En del ser det som en självklarhet, medan andra är kritiska.

– Det påverkar givetvis de som är pälsdjursallergiker, säger Liselott Florén på Astma- och allergiförbundet.

Antalet hundar har ökat, speciellt efter pandemin. I hela Sverige finns nu 1 111 000 hundar registrerade. 40 000 av dessa bor i Uppsala län, enligt Jordbruksverkets hundregister.

Såväl hundägare som krögare och butiksbiträden märker att allt fler platser är hundvänliga.

– Vi har tidigare inte tillåtit hundar av olika anledningar, men nu har vi börjat tänka om och kan antagligen välkomna hundar inomhus till hösten, säger krögaren Stefan Wahlstrand i Uppsala.

Allergiker vädjar

En anledning till att inte tillåta hundar är allergiker. Ungefär en tredjedel av Sveriges befolkning har någon form av allergi, där pälsdjursallergi är en av de vanligaste allergenerna, enligt Astma- och allergirapporten från 2022.

– Vi vädjar om att man försöker hitta lösningar som gör det möjligt att välkomna både pälsdjursallergiker och hundägare, säger Liselott Florén, kommunikations- och påverkanschef på Astma- och allergiförbundet.

Hon föreslår att verksamheter välkomnar hundar i en viss del av lokalen. Det är något som bland annat Landings konditori i centrala Uppsala infört.

– Vi har vissa angivna platser där gäster med hundar kan sitta, säger Rebecca Willbo på konditoriet.

En självklarhet att hunden ska med

Hundägarna Tuss Bennergård och Sergio Rojas tar alltid med sig hunden Puma, och tar hjälp av en app för att se var hundar får vistas.

– För oss är det en självklarhet. Det har blivit mer accepterat att ta med hunden, säger paret.

regler för hundar i restauranger och butiker

Enligt livsmedelslagstiftningen får hundar inte följa med om det finns risk för att livsmedel smittas eller smutsas ned, som i ett kök där mat tillreds.

Däremot är det upp till varje enskild restaurang- eller butiksägare om djur får tillåtas i lokalen.

Samma regler gäller för personer med ledarhund, servicehund eller signalhund.

Källa: Livsmedelsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.