Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Starta videon för att se hur det gick när Alva och Kila gick runt i butiker. Foto: Leonora Toplica/SVT

Här blir Alva med sin assistanshund Kila borttvingad ur butiken: ”Du får gå ut!”

Uppdaterad
Publicerad

SVT följde med Alva Söderlund, från Uppsala, när hon försökte ta sig in i olika butiker med sin assistanshund Kila i Farsta centrum och Kista galleria.

– Jag fick hjärtklappning. Det är en ständig oro över hur de kommer reagera och man är rädd för att bli nekad och utskälld, säger Alva.

Alva har en sjukdom som heter SLE, systemisk lupus erythematosus, och är en kronisk inflammatorisk sjukdom som hör till de reumatiska sjukdomarna.

– Det gör att jag får väldigt ont och kan inte röra på mig normalt som alla andra. Min assistanshund hjälper mig med att plocka upp saker eller dra av kläder. Hon märker av när jag får ont och blir mycket mer närgången då, säger hon.

Nyheter från SVT:s Järvaredaktion 2023

”Utanför samhället”

Alva berättar att hon vid flertal gånger blivit nekad ingång till butiker och restauranger.

– Man känner sig utanför samhället för det leder till att jag stannar hemma, säger hon.

Nekandet beror oftast på risk för kontaminering eller pälsdjursallergiker.

– Vi har en överenskommelse med astma och allergiförbundet där vi har sagt att man inte ska ställa olika funktionsnedsättningar mot varandra, säger Lena Larson, projektledare assistanshund vid Svenska brukshundklubben.

Diskrimineringsombudsmannen (DO) utreder just nu frågan om diskriminering mot personer med assistans- och ledarhundar och vilka rättigheter de har.

Starta videon för att se hur det gick när Alva och Kila gick runt i butiker.

Vad är en assistanshund?

• Assistanshundar fungerar som stöd för personer med funktionsnedsättning, de utför uppgifter utifrån behov som hundföraren har och kan till exempel varna innan ett epilepsianfall inträffar. Ledarhundar är för de som är synskadade och behöver hjälp med orientering.

• Finns olika typer av assistanshundar: alarmerande servicehund för diabetes och epilepsi, pykisk hälsa-hund, servicehund och signalhund.

• När assistanshundar arbetar bär de ett tjänstetäcke. Föraren ska ha tillhörande legitimation. Täcket och legitimationen är garantier för att hunden har genomgått en utbildning som är kvalitetssäkrad.

• För att kunna köpa och utbilda en assistanshund behöver en person ha ett läkarintyg som visar att det finns en funktionsnedsättning eller kroniska sjukdom och vilka hinder detta medför.

• De personer som vill ha en assistanshund bekostar inköp och utbildning av hunden själva. Man kan söka olika stiftelser eller stipendier.

Källa: Myndigheten för delaktighet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nyheter från SVT:s Järvaredaktion 2023

Mer i ämnet