Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon berättar Åsa hur ofta hon och hennes assistanshund Sune diskrimineras. Foto: Leonora Toplica/SVT

Åsa nekades gå på match med sin assistanshund Sune

Uppdaterad
Publicerad

Åsa Werner nekades av Stockholm live att köpa matchbiljetter när hon ville gå med sin assistanshund Sune. Nu larmar Svenska brukshundklubben om att diskriminering är vanligt förekommande för personer med ledar- och assistanshundar.

– Jag har blivit gapad, skriken och svuren åt, säger Åsa Werner.

För elva år sedan fick hon sin aspergerdiagnos. Åsa Werners sociala liv var obefintligt – innan Sune dök upp i hennes liv.

– Att skaffa sig en assistanshund tar tid och kostar pengar men de här hundarna räddar liv. De kan få en person som mår så dåligt att den inte vill fortsätta leva längre, att faktiskt välja att fortsätta leva, säger hon.

Nyheter från SVT:s Järvaredaktion 2023

Förra året i november ville Åsa köpa biljetter till en hockeymatch, men nekades av Stockholm live då Åsa ville ha med Sune. Skälet till nekandet handlade om säkerheten vid en eventuell evakuering.

– Att skaffa sig en assistanshund som man får betala för själv och sen inte få använda den gör att jag blir väldig ledsen och frustrerad, säger hon.

”Förtydliga vår policy”

Hon valde att göra en anmälan till Diskrimineringsombudsmannen (DO), som fortfarande utreder händelsen. I ett mejl till SVT förklarar Stockholm live hur deras policy kring ledar- och assistanshundar ser ut:

”Assistanshundar är tillåtna att tas med till evenemang till de tillgänglighetsplatser som vi har i respektive arena. Att ta med sig ledar- och assistanshund ska inte vara något hinder för att köpa biljett”.

”Vi kan tyvärr inte kommentera DO-anmälan. Det vi kan säga mer generellt är att vi har genomfört ett arbete med att förtydliga vår policy och säkerställa att innehållet i denna har nått ut internt i vår organisation samt till de samarbetspartners vi har som säljer biljetterna till våra arenor och evenemang. Vi har alltid som målsättning att våra arenor och deras evenemang ska vara platser som alla är välkomna till”.

I videon ovan berättar Åsa om livet med Sune.

Vad är en assistanshund?

• Assistanshundar fungerar som stöd för personer med funktionsnedsättning, de utför uppgifter utifrån behov som hundföraren har och kan till exempel varna innan ett epilepsianfall inträffar. Ledarhundar är för de som är synskadade och behöver hjälp med orientering.

• Finns olika typer av assistanshundar: alarmerande servicehund för diabetes och epilepsi, pykisk hälsa-hund, servicehund och signalhund.

• När assistanshundar arbetar bär de ett tjänstetäcke. Föraren ska ha tillhörande legitimation. Täcket och legitimationen är garantier för att hunden har genomgått en utbildning som är kvalitetssäkrad.

• För att kunna köpa och utbilda en assistanshund behöver en person ha ett läkarintyg som visar att det finns en funktionsnedsättning eller kroniska sjukdom och vilka hinder detta medför.

• De personer som vill ha en assistanshund bekostar inköp och utbildning av hunden själva. Man kan söka olika stiftelser eller stipendier.

Källa: Myndigheten för delaktighet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nyheter från SVT:s Järvaredaktion 2023

Mer i ämnet