• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: TT

Skärmförbudet för studenter vid universitetet utökas

Uppdaterad
Publicerad

Skärmförbud på juristprogrammet vid Uppsala universitet utökas. Den främsta anledningen är att studenterna själva är positiva enligt universitetet.

I höstas införde juristprogrammet stopp för skärmar under seminarier, samtal i mindre grupper, för de som pluggar termin två och tre. En del studenter protesterade mot förbudet och tyckte inte att de fått vara delaktiga i beslutet. Trots det införs nu samma skärmförbud även för studenter som läser sin fjärde termin.

– En enkät bland studenterna som haft förbudet visar att mellan 60 och 80 procent är positiva, de tycker det är bra helt enkelt, säger Hans Eklund, ordförande för utbildningsutskottet vid Juridiska institutionen.

Syftet med skärmförbudet var att få till bättre diskussioner på seminarierna.

– Finns det en skärm i rummet så tenderar blickarna att dras dit, även för dem som sitter intill, säger Hans Eklund.

Kan utökas ännu mer

Nu ska skärmförbudet utvärderas mer ordentligt. Och efter det kan det bli aktuellt att föreslå ett förbud för hela grundutbildningen, alltså termin 1-6.

Bara studenter med funktionsnedsättningar kan få undantag från skärmförbudet.

Varje terminskull på juristprogrammet har mellan 200 och 250 studenter.

Anna Liliebäck, ordförande i Juridiska föreningen, som är juristernas egen studentkår, tycker inte att svaret från enkäten bland studenterna är entydigt.

– Många påpekar i sina svar att det här innebär merarbete som skapar stress – man måste strukturera upp och kanske renskriva sina anteckningar från seminarierna. De signaler vi får är att studenterna vill välja sin studieteknik själva.

– Seminariediskussionerna har förvisso blivit bättre, men det är viktigt att tänka på att det finns en baksida också.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.