Foto: Foto:svt

Flyktingar sittstrejkar på Vaksala torg

Uppdaterad
Publicerad

I dag startade 50-tal palestinska flyktingar en öppen sittstrejk med syfte att få stanna i Sverige. Sittstrejken, som utförs på Vaksala torg i Uppsala, kommer att pågå tills de får besked om uppehållstillstånd.

Under onsdagen påbörjade ett 50-tal asylsökanden från Palestina en sittstrejk på Vaksala torg i centrala Uppsala. Grunden till strejken var att deras asylprocess blivit utdragen och att många av dem fått avslag.

– Vi har vänt oss till Migrationsverket massor av gånger, men inte fått något svar. Vi var tvungna att demonstrera då många av oss har fått nej, säger Mohamad Al-Masri som är en av de strejkande.

Strejkande palestinier

Liknande den i Göteborg

Under 2014 genomfördes en liknande manifestation i Göteborg, då ett 30-tal palestinier strejkade.

– Många kan inte ha ett normalt liv, kan inte jobba eller studera, säger Mohama Al-Masri.

I fallet med Göteborg strejkade de asylsökanden i 25 nätter, en strejk som även inkluderade hungerstrejk. Och att övergå från sitt- till hungerstrejk är inget som är främmande för de som just nu sitter på Vaksala torg.

– Vi är helt beredda på hungerstrejk men först måste vi se vad vi får för svar från Migrationsverket. Vi kommer att trappa upp kampen till hungerstrejk och därefter kanske en demonstration i Uppsala, säger Mohamad Al-Masri.

Kan eskalera

De strejkande har just nu tillstånd att protestera till och med den 1 november, men aviserar redan nu om att de tänker ansöka om en förlörlängning om Migrationsverket inte lyssnar.

Under mitten av 2014 stoppade Migrationsverket sina utvisningar till Palestina, på grund av det oroliga läget i landet. Under hösten 2014 analyserades situationen, och ställningetagandet är för tillfället inte lika strikt.

– En person har fått fyra veckor på sig, säger Mohamad Al-Masri.

”Allvarlig situation”

Enligt de strejkande palestinierna så är situationen i Palestina allvarlig.

– Folk dör. Hem bli demolerade. Vi vill fortsätta att leva i Sverige. Bli en del av samhället, säger Mohamad Al-Masri.

Palestininerna kommer främst ifrån Uppsala, men flera planerar att ansluta från andra delar av landet.

”Vi saknar frihet”

”Vi saknar frihet, efter allt lidande. Vi kom till Sverige för att få skydd, integritet och ett värdigt liv. Men verkligheten har visat sig vara en annan, vi utsätts för en mycket svår situation, där vi inte har rätt att arbeta, ingen rätt att utbilda oss och får ingen rättvis behandling av våra ansökningsärenden hos Migrationsverket. Det har tagit mellan 1- 2 år i väntan på ett positivt svar.  Det finns en del av oss som till och med fått avslag utan ett rättfärdigt motivering”, skriver de i ett pressmeddelande.

Migrationsverket kommenterar utvisningar till Palestina

– Sedan november 2014 så har ny landinformation tillkommit som används vid prövningen av enskilda ärenden. I det fall en person omfattas av ett lagakraftvunnet utvisningsbeslut går det att få en prövning om verkställighetshinder där Migrationsverket ser över ny information i ärendet. Det pågår för tillfället ett arbete där man ser över det senaste ställningstagandet, skriver Guna Graufelds på Migrationsverkets pressenhet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Strejkande palestinier

Mer i ämnet