SVT:s reporter står framför Attunda tingsrätt.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s reporter Laura Leskinen sammanfattar första rättegångsdagen. Foto: Lina Yakoub/SVT

Läs SVT:s rapportering från rättegången

Uppdaterad
Publicerad

I dag inleddes rättegången, där åtta män åtalas för inblandning i sprängningar i Stockholm, Linköping och Uppsala under våldsvågen 2023. Läs SVT:s rapportering från rättssalen i Attunda tingsrätt.

Följ SVT:s rapportering från rättegången

Nu pausas förfarandet för en timmes lunch. Uppläsning av åtalspunkterna är klar och därmed är även den gemensamma delen i rättegången avslutad. Med det rundar vi av den här direktrapporten.

Mannen som misstänks ha tillhandahållit bomberna i alla tre sprängningar greps ju ett par veckor efter Fullerödetonationen med 25 kilo dynamit i en taxi i Uppsala.

Han erkänner nu att han transporterat dynamiten, men nekar att han haft uppsåt att använda den.

Åklagaren tar upp den "mordmanual" som hittades i hans lägenhet vid husrannsakan. Där gavs instruktioner för hur man ska agera när man ska döda någon med skjutvapen.

I förhör har mannen som misstänkts ha placerat bomben i Fullerö i Uppsala erkänt detonationen som dödade 24-åriga Soha Saad. Han menade dock att han inte hade avsikt att döda någon.

Nu säger hans advokat att han erkänner till brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor och grov allmänfarlig ödeläggelse för sin egen del. Han erkänner alltså att han hanterat och detonerat bomben. Han nekar till mord och mordförsök.

Han är en av de två som åtalas för alla tre sprängningar, men har nekat till brott i de övriga två. De två andra män som åtalas för Uppsaladelen förnekar brott.

Alla fem som åtalas för Linköpingsdelen nekade till brott. Nu inleds Uppsaladelen.

Målet är minst sagt komplicerat. Åtta personer åtalas för inblandning i en eller fler sprängningar. Uppläsning av åtalspunkterna kommer att ta en bra stund. Man har precis blivit klar med Hässelbydelen, där fem personer står åtalade, alla nekade till brott. Nu inleder man Linköpingsdelen.

Nu får de åtalade svara på de punkter som de åtalas för. Åklagarna läser upp åtalet och de åtalade svarar med sin inställning.

I Hässelbydelen är brottsrubriceringarna grov allmänfarlig ödeläggelse, brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor samt försök till mord. Tre personer fick mindre skador i samband med sprängningen.

I Linköpingsdelen är brottsrubriceringarna de samma. Där skadades två personer.

I Fullerödelen är brottsrubriceringarna bland annat grov allmänfarlig ödeläggelse, brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor samt mord. 24-åriga Soha Saad avled.

Stora mängder sprängmedel användes i detonationerna. I Fullerö, den sista av de tre sprängingarna, handlade det om 13 kilo dynamit som placerades utanför en bostad där släktingar till gängledaren Rawa Majid var folkbokförda. Dynamiten hade stoppats i en mikro.

I förundersökningen finns mycket bild- och videomaterial. Bland annat finns videomaterial från en övervakningskamera, där en man bär en mikro till huset. Det finns även ett foto på mikron innan sprängningen, fylld med dynamit.

Mannen som misstänks ha tillverkat alla tre bomber greps dryga två veckor efter Fullerö-sprängningen med ytterligare 25 kilo dynamit.

De två män som åtalas för alla tre sprängningar sitter längst fram i rättssalen. Mannen som misstänks ha byggd bomberna och greps med 25 kilo sprängmedel i en taxi i Uppsala har på sig gröna häkteskläder, medan den man som misstänks ha placerat sprängmedlen har på sig en ljusblå skjorta. De sitter tyst med armarna i kors bredvid sina försvarsadvokater.

Nu diskuteras hur man ska hantera det enorma antal skadeståndsanspråk som inkommit. Försvarsadvokaterna till de två män som åtalas för alla tre sprängdåd menar att den avsedda tiden inte räcker för att hantera alla skadeståndsanspråk som planen ser ut nu.

0

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsvåg i Uppsala

Mer i ämnet