Den rödgröna majoriteten i Utbildningsnämnden i Uppsala kommun troligtvis rösta igenom nedläggningen av Bolandgymnasiet och GUC idag. Folkpartiet är däremot inte nöjda med utformningen av förslaget – och kommer i eftermiddag begära att nämnden skickar det på återremiss för att kunna ha kvar två linjer.

Folkpartiet vill ha kvar hotade inriktningar

Uppdaterad
Publicerad

Den rödgröna majoriteten i Utbildningsnämnden i Uppsala kommun troligtvis rösta igenom nedläggningen av Bolandgymnasiet och GUC idag. Folkpartiet är däremot inte nöjda med utformningen av förslaget – och kommer i eftermiddag begära att nämnden skickar det på återremiss för att kunna ha kvar två inriktningar.

På grund av de stora underskottet inom den kommunala gymnasieskolan i Uppsala väntas Utbildningsnämden i eftermiddag ta beslut om nedläggning av Bolandgymnasiet och GUC. Flera inriktningar, däribland teater och dans, förväntas läggas ned. Oppositionen är medvetna om behovet av besparingar, men ställer sig nu frågande till hur det görs. Folkpartiet går idag fram med kravet att nämden i eftermiddag ska se över förslaget för att eventuellt kunna ha kvar inriktningen teater och dans.

– Vi tror att teater och dans är viktiga estetiska inriktningar. Vi yrkar återremiss på ärendet för att kunna ge Lundellska chansen att se om det är möjligt att ha inriktningarna kvar i någon form eller erbjuda dem exempelvis som elevens val eller utökad studiekurs. Det är viktigt för kulturstaden Uppsala att elever kan få dansa och spela teater på gymnasial nivå, säger Anna Manell (FP).

Skolnedläggning GUC och Boland

Vill ha kvar inriktningar

Folkpartiet menar också att det i det nuvarande förslagets utformning inte finns skäl för att lägga ned inriktningen anläggningsfordonsförare.

– Flytten till Jälla ger förutsättningar för att kunna behålla och utveckla de praktiska programmen. Exempelvis anläggningsfordonsinriktningen, en utbildning som ger jobb till eleverna och fortsatta möjligheter att bygga och låta Uppsala växa, säger Anna Manell (FP).

Anledningen menar Anna Manell (FP) är att dem praktiska ämnena är viktiga för att bygga den framtida kulturstaden Uppsala. Dock har hon förståelse för besparingarna som måste göras.

– Även under vår mandatperiod var vi tvungna att ta svåra beslut. Exempelvis Linnégymnasiet. Men här säger vi ifrån då vi tycker att nedläggningen och omplaceringen skulle kunna göras på ett bättre sätt, då man kan behålla mycket samtidigt som man kan göra besparingar. I grund och botten är det lokalhyrorna som är problemet. Inte inriktningarna, säger Anna Manell (FP), som är vice gruppledare för Folkpartiet i Uppsala.

Slutgiltigt neslut kommer i eftermiddag, även om nu allt tyder på att nedläggningen kommer klubbas igenom.

– Vi kommer i alla fall lägga fram vårt förslag på hur vi skulle gjort. Sen är det upp till nämnden, säger Anna Manell (FP).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skolnedläggning GUC och Boland

Mer i ämnet