Arkivbild: Norrsken över Uppsala Foto: Tittarbild/Markus Hedov

För första gången: Norrsken siktat på komet

Publicerad

Planeter, månar — och nu även en ytterligare typ av himlakropp. För första gången har forskare hittat bevis för att dansande norrsken skänker ljus till kometer, rapporterar Vetenskapsradion.

– När vi först hade samlat alla mätningarna — av UV-ljus, av elektroner, av plasmatäthet och av gastäthet — och upptäckte bilden som kom fram så tittade vi bara på varandra och sa: ”men, det här är ju norrsken!”, säger Anders Eriksson vid institutet för rymdfysik i Uppsala till radion.

Enligt Eriksson, som är en av forskarna bakom studien, går det inte att se ljusfenomenet på kometen 67P utan avancerade mätningar då skenet dränks av solljus. Mätningarna gjordes av Europeiska rymdorganisationen ESA:s sond Rosetta, som avslutade sitt uppdrag 2016.

– Nu sitter vi på en jättehög med data som vi fortfarande håller på att analysera. Det kommer vi att fortsätta med länge än, säger Eriksson.

Se tidigare bilder på norrsken över Uppsala:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.