En delad bild som visar en person som står framför en gul byggnad och en tydlig skylt med texten ”Kajan Friskola”.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Föräldrar till de 54 barn som gått i grundskolan Kajan har skapat en föräldragrupp för att tillsammans med Uppsala kommun kunna rädda skolan. Foto: Kristian Östlund/SVT

Föräldragrupp vill rädda grundskolan Kajan i Uppsala: ”Det bästa för våra barn”

Uppdaterad
Publicerad

En föräldragrupp har skapats för att försöka rädda kvar grundskolan Kajan och trygga framtiden för deras barn.

– Vi hoppas på att det ska finnas en möjlighet för Kajan att få finnas kvar. Det bästa för våra barn vore att de får fortsätta i sin trygga miljö med sina trygga lärare, säger föräldern Malin Kardell.

Förra onsdagen meddelade skolledningen på friskolan Kajan att de kommer att stänga skolan vid årsskiftet. Beslutet motiveras med att friskolan vill renodla verksamhet och för att få bolagets ekonomi i balans. Nedläggningen drabbar 54 elever.

För föräldrar och barn på skolan kom beskedet utan förvarning, berättar Malin Kardell som har sin son Mattis på skolan. Enligt henne är många elever på skolan i behov av anpassad undervisning. Undervisning med specialutbildade pedagoger och mindre klasser. Något som fungerat bra för Malins son.

”Inga klara besked”

Föräldragruppen har nu bjudit in utbildningsnämnden på Uppsala kommun till möten för att diskutera en lösning.

– Det pågår ett jättearbete just nu och med det sagt så finns det inga klara besked, men en del i det arbetet innebär att lyssna och det ska vi göra, säger Eva Christiernin (S) som är utbildningsnämndens ordförande.

Bud på att köpa skolan

Utbildningskoncernen Cedergrenska har lagt ett bud på att köpa hela koncernen Aprendere Skolor, där friskolan Kajan ingår.

Om köpet skulle gå igenom så är det fortfarande inte klart vad som kommer ske med Kajan. SVT hänvisas till Aprenderes ledning som valt att inte lämna några kommentarer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.