• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Förbudet gäller från tisdagen och tillsvidare. Foto: Jens Meyer/AP

Förbud mot att vattna i Östhammar

Uppdaterad
Publicerad

Nu införs bevattningsförbud i hela Östhammars kommun. Det kommunala vattnet får inte användas till att bland annat spola av verandan och tvätta bilen.

Grundvattennivåerna är fortfarande väldigt låga i Östhammars kommun och nu uppmanas de som bor i och besöker kommunen att i första hand använda det kommunala vattnet till mat, dryck och hygien. Förbudet innebär att kommunalt dricksvatten inte får användas till att till exempel vattna växtlighet, fylla pooler, bevattna sportplaner, tvätta bilar eller spola av fasader.

– Läget ser kritiskt ut inför sommaren och vi vill spara på det vattnet som finns och minska förbrukningen. Det är för att vi inte ska hamna i ett mer kritiskt läge där vi inte kan klara dricksvattenförsörjningen, säger Karolina Stenroth, processingenjör på Gästrike vatten.

Östhammar extra utsatt

Bevattningsförbudet gäller från i dag, tisdag, och tillsvidare. Grunden till förbudet beror på att det inte regnat och snöat tillräckligt mycket de senaste åren för att  grundvattenmagasinen i marken ska fyllas på i den utsträckning som behövs. I Älvkarleby och de andra kommunerna som Gästrike vatten ansvarar för gäller fortfarande den tidigare uppmaningen att spara på vattnet.

– I Östhammar är det generellt små grundvattenmagasin och de är mer påverkade av de låga nivåerna. Det är därför Östhammar är mer utsatt än de andra kommunerna, säger Karolina Stenroth.

Vad händer om man bryter mot förbudet?

– Vi uppmanar att man ska hörsamma restriktionerna men vi är inte poliser och ska inte bevaka att alla följer det. Men vi måste hjälpas åt för att inte hamna i mer kritiskt läge.

LÄS MER: Bevattningsförbud i Järlåsa

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.