• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Hittills är det bara Järlåsa inom Uppsala kommun som drabbats av vattenbrist. Och så lär det förbli, enligt Uppsala Vattens VD Sigrid De Geyter. Foto: Ramin Takamoli/SVT

Unik lösning från 70-talet räddar Uppsala från vattenbrist

Uppdaterad
Publicerad

Boende inom Uppsala kommun kommer att klara sig bra trots de låga grundvattennivåerna som hotar runtom i landet. Detta tack vare en unik lösning som infördes redan på 1970-talet.

I stort spås Uppsala kommun klara sig bra när grundvattennivåerna sjunker och andra kommuner riskerar att drabbas av vattenbrist. Det tack vare Uppsalas unika lösning för vattenförsörjningen, som är från 1970-talet.

– Dels har vi det grundvatten som bildas på naturlig väg i Uppsalaåsen och dels leder vi ytvatten från Fyrisån till åsen, där det renas naturligt. Så det var väldigt smart när man kom på den lösningen. Det är ett robust system som vi kan skatta oss lyckliga för i dag, säger Sigrid De Geyter, vd på Uppsala Vatten.

Torkan 2017

Den kombinerade lösningen gör att Uppsalas vattenförsörjningssystem är väldigt flexibelt, enligt Sigrid De Geyter. Och tack vare den goda vattenförsörjningen kan staden dela med sig av vattnet till andra delar av kommunen där det råder brist.

Delar med sig av vattnet

Varje dag körs fem tankbilar dricksvatten till Järlåsa, tre mil väster om Uppsala, där det sedan några dagar tillbaka råder bevattningsförbud.

LÄS MER: Bevattningsförbud i Järlåsa fram till i höst

I just Järlåsa är vattentäkten känsligare, och det bevattningsförbud som införts ska gälla sommaren ut. Förutom att inte vattna trädgården med slang ska de Järlåsabor som har kommunalt vatten undvika att till exempel tvätta bilen med högtryckstvätt och fylla pooler och badtunnor.

Får växterna att anpassa sig

Järlåsabon Ingrid Ohlsson är luttrad. Hon har varit med om bevattningsförbud tidigare och tar det med ro.

– Jag spar regnvatten i tunnor och vattnar med det, ganska sparsamt. Börjar man vattna växterna mycket så kommer ju rötterna upp och då fodras mer vatten. Så jag vattnar lite lagom och blommorna brukar klara sig bra, säger hon.

Flera andra kommuner i länet måste sedan i våras spara på vatten. I till exempel Östhammar uppmanas invånarna att inte duscha för länge och stänga av vattnet vid tandborstning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Torkan 2017

Mer i ämnet