Det var i mars 2020 som Janouch publicerade innehållet på sin hemsida och i sociala medier. Uppgifterna om att barnen tvingats bekänna sig som troende muslimer kom ursprungligen från en förälder på skolan. Det var efter att föräldern gjort ett inlägg i sociala medier som Katerina Janouch skrev sin text, enligt åtalet.
Enligt åklagaren Michael Ehrencrona stämmer inte uppgifterna om att religionslektionen gått till på det sätt som beskrivs i texten. Han menar också att skribenten pekat ut läraren som ”brottslig och klandervärd”.
Katerina Janouch nekar till brott.
– Det är faktiska förhållanden som hon har beskrivit och min klient anser inte att det är fråga om något förtal. Hon har, inom ramen för sin journalistiska gärning, gjort en nyhetsrapportering och sedan har hon gjort vissa opinionsbildande texter, säger hennes försvarsadvokat Sargon De Basso.
– Att påstå att man agerat i journalistiskt syfte när man samtidigt bortser från grundläggande pressetiska överväganden skorrar falskt, säger Esra Akay Ranestål, advokat till läraren som höll i lektionen.
”Omfattande hat och hot”
Enligt åtalet namngavs skolan, rektorn och läraren, och det ska ha resulterat i ”rena hatkampanjer” mot berörda parter.
– Min klient beskriver det som att hon ofrivilligt tvingats bli anonym. Hon har mottagit omfattande hat och hot och därför har hon tvingats byta telefonnummer och stänga av sina konton i sociala medier, säger Esra Akay Ranestål.
– Min klient menar att det här är en så exceptionell händelse att det har funnits ett starkt allmänintresse i att namnge läraren, säger Sargon De Basso.
SVT har sökt Katerina Janouch. Det finns i dagsläget inget bestämt datum för när rättegången ska hållas.