Efter flera liknande polisanmälningar från 2020 och 2021 – där flera barn misstänks ha ofredats på olika sätt i sociala medier – genomför polisen en husrannsakan hemma hos en då 16-årig pojke. Det leder till att utredningen växer.
Sen tar det stopp.
”Det är helt extremt”
Det dröjer drygt fyra år mellan den första polisanmälan och fallande dom. Den nu 19-åriga pojken fick i veckan villkorlig dom för bland annat flera fall av barnpornografibrott och sexuella ofredanden riktade mot totalt sju brottsoffer. Däremot lindras påföljden så att han slipper dagsböter. Det eftersom utredningen dragit ut på tiden.
– Det är en stor brist att utredningen har dragit ut på tiden, säger pojkens försvarsadvokat Ingrid Elovsson.
Hon får medhåll av flera målsägandebiträden som företrätt offren.
– Det är inte ovanligt att det är långa utredningstider, men det här är helt extremt, säger Julia Tornberg, advokat.
”Vi behövde prioritera”
Att utredningen drog ut på tiden beror på flera faktorer som prioriteringar och personalbrist hos polisen. Dels slutade den utredaren som hade fallet på sitt bord och dels växte utredningen.
– Vi var tvungna att prioritera andra ärenden samtidigt som vi var väldigt få utredare, säger Emma Vangstad, chef för polisavdelningen som utreder den här typen av brott.
Men ska det verkligen behöva ta fyra år?
– Det är självklart alldeles för lång tid och det är beklagligt både för alla unga inblandade. Så här lång tid får inte en utredning ta – det är inte okej, säger Emma Vangstad.