Det är forskare vid Sahlgrenska akademin i Göteborg som dels sammanställt närmare 3.000 hemförlossningar, och dels tittat på vilka metoder i förlossningens slutskede som minskar risken för allvarliga förlossningsskador.
LÄS MER: Fakta: Vad är förlossningsskador?
Av kvinnor i Norden som fött hemma under åren 2008-2013 fick endast 0,7 procent skador på ändtarmsmuskeln.
– Det kan jämföras med förlossningar på sjukhus, där 3,1 procent får den typen av skador – men då är förlossningar med sugklocka inräknade, säger Malin Edqvist, barnmorska och ansvarig forskare
för den nya studien.
Däremot finns ingen given förklaring till varför kvinnor som föder hemma får färre skador.
– Vi vet inte det ännu, men en intressant iakttagelse är att de här kvinnorna använder många olika förlossningsställningar och att de ofta föder i vatten, säger Malin Edqvist.
Metoder som minskar skador
Den andra slutsatsen i studien är alltså att det finns några metoder i förlossningens slutskede som tillsammans gör att risken för skador minskar.
– Det ska helst gå långsamt och barnmorskan ska bara ingripa om förloppet går för snabbt. Sedan ska kvinnan helst undvika att ligga på rygg. Och den tredje faktorn handlar om att barnets huvud helst ska krystas ut på en värk, och kroppen på nästa, säger Malin Edqvist.
Hon noterar att förlossningsskador är något som uppmärksammas allt mer och att det är viktigt.
– Det är en jätteviktig fråga för oss i vården att fortsätta att jobba med.