Emmie Agestedt (med bollen) ser inga nackdelar med att tjejer och killar spelar tillsammans. ”Alla är väl typ lika bra”, säger hon. Foto: SVT

Forskaren om könsuppdelning: ”Saknas fysiska argument”

Uppdaterad
Publicerad

I bara 10 av nära 900 lag inom barn- och ungdomsfotbollen i Uppland spelar flickor tillsammans med pojkar. Men enligt idrottsforskaren Magnus Kilger finns inga fysiologiska argument för att dela upp flickor och pojkar i olika lag.

– Inte före puberteten, säger han.

Fotbollssäsongen står för dörren och av nära 900 lag inom barn- och ungdomsfotbollens seriesystem i Uppland, är bara runt 10 av dem könsmixade.

Magnus Kilger, som är verksam vid Gymnastik- och Idrottshögskolan i Stockholm, förvånas över att så få fotbollsföreningar väljer att låta pojkar och flickor spela i lag tillsammans.

– Jag trodde i alla fall att det var tio procent, säger han.

Könsmönster reproduceras

De allra flesta fotbollsföreningarna delar alltså upp pojkar och flickor i olika lag redan i unga åldrar. Att det ser ut så beror på att vi vuxna väljer att ha det så, menar Magnus Kilger.

– Jag tror helt enkelt att det historiskt finns könsmönster som reproduceras, och en av dem, speciellt inom lagidrotter, är att man delar in efter kön, säger Magnus Kilger.

Han menar att det finns flera vinster med att inte dela upp.

– Man kommer bort från föreställningar att killar skulle vara mer tävlingsinriktade än tjejer. Sen tror jag att det skulle kunna vara utvecklande för individen att kunna röra sig mellan grupper; både där det finns äldre och yngre spelare, men också över könsgränser.

Finns det fysiska argument för att dela upp tjejer och killar?

– Inte före puberteten – det har jag mycket svårt att se.

Förbundet driver inte frågan

Linus di Zazzo är ordförande i Upplands fotbollförbund. Han är själv för mixade lag, och välkomnar att fler föreningar provar. Men han nämner också att det finns exempel där det inte har fungerat, där tjejerna slutat.

– Jag tror det handlar mycket vilken ledare man har, säger han.

Upplands fotbollsförbund har i dag inga planer på att driva frågan, utan det är upp till varje förening. Just nu prioriteras att försöka få fler tjejer att fortsätta med fotboll och att rekrytera fler kvinnliga tränare.

Flera föreningar i Uppsala har mixade träningar – men då är barnen 5-6 år gamla.

Mer om fotbollslagen

Det finns 872 lag i seriesystemet i Uppland, upp till 17 år.

Alternativet att anmäla mixade lag finns enbart i serierna för de yngsta barnen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.