Kvinna i glasögon framför bokhylla.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kapten Frida Linhagen har forskat om jämställdhet inom försvaret – hör hennes tankar om motståndet mot en jämställd organisation. Foto: SVT

Forskaren om bristerna på F16: ”Finns ett motstånd mot jämställdhet”

Uppdaterad
Publicerad

Det finns ett motstånd mot jämställdhet inom försvaret, anser Frida Linhagen, kapten och forskare vid Försvarshögskolan. Hon är inte förvånad över kritiken mot arbetsmiljön på F16 i Uppsala.

– Det är jättetråkigt att det fortfarande ser ut så här, säger hon.

Kvinnor har funnits på militära befattningar i 40 år – men trots det går jämställdhetsarbetet i Försvarsmakten trögt.

Det menar Frida Linhagen, kapten vid Sjöstridsskolan i Karlskrona och forskare vid Försvarshögskolan, som har undersökt jämställdheten inom försvaret.

Uppgifterna om en bristande arbetsmiljö för bland annat kvinnor, som försvarets säkerhetsinspektion har lyft i en rapport, förvånar henne inte.

I Frida Linhagens avhandling ”Gender (in)equality within the Swedish armed forces” framgår det att det finns ett motstånd mot förändring inom försvaret – både på individuell och organisatorisk nivå.

– Försvarsmakten behöver ta jämställdhetsproblematiken, som handlar lika mycket om män, på stort allvar och fortsätta förändra strukturen, säger hon.

Chef på F16: ”Helt oacceptabelt”

Pernille Undén, chef på F16, säger i en tidigare intervju med SVT att hon är mycket angelägen att titta vidare på frågorna som rör kvinnor.

– Vi har haft kvinnor i Försvarsmakten i så pass många år, så att vi nu hamnat i en situation där vi inte kan erbjuda en duschavdelning för damer och herrar, det är helt oacceptabelt, säger hon.

Hör mer om Pernille Undéns tankar om kvinnor i försvaret i klippet nedan.

Kvinna i militärkläder framför svenska flaggan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Pernille Undén berättar hur de ska bli en attraktiv arbetsgivare för kvinnor i klippet. Foto: Emilia Berggren Sörlin/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.