Axel Cronert tittar in i kameran.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Enligt docenten Axel Cronert ser både nackdelar och fördelar med den nya folkomröstningen. Hör honom berätta mer i klippet om vad han tycker om beslutet. Foto: Evindar Akdogan / SVT

Forskaren om folkomröstningen: ”Oskarpt formulerad frågeställning”

Uppdaterad
Publicerad

Större politisk betydelse än reell, så sammanfattar statsvetaren Axel Cronert den planerade folkomröstningen nästa år. Och han hade gärna sett en tydligare frågeställning.

Enligt docenten i statsvetenskap vid Uppsala universitet, Axel Cronert, har folkomröstningen en politisk betydelse eftersom det var ett krav från Utvecklingspartiet demokraterna för att det rödgröna styret skulle kunna tillträda.

Är det här en fråga för folket?

Folkomröstning Uppsala

– Ja, folkomröstningar anses vara särskilt motiverade i frågor som inte fångas upp av traditionella partisystemet, men det är en oskarpt formulerad frågeställning, säger Axel Cronert.

Luddig frågeställning

Han anser att folkomröstningsfrågor behöver vara otvetydiga och lätta att ta ställning till – vilket han inte kan säga om den frågeställningen som det ska röstas om i samband med valet till Europaparlamentet.

Frågeställningen som Axel Cronert anser är oskarpt formulerad lyder så här:

”Ska Uppsala kommun satsa mer på ett ökat bostadsbyggande och samhällsutveckling i de tätorter utanför Uppsala stad som ligger utmed tågspåren Ostkustbanan och Dalabanan och mindre i Uppsala Stad?”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Folkomröstning Uppsala

Mer i ämnet