• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Tre Uppsalabor. Hans-Åke Lerin Anna Hertzberg och Bahram Khalil

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Inte riktigt koll. Än så länge. Kolla klippet hur Hans Åke Lerin, Anna Hertzberg och Bahram Khalil tänker rösta i en eventuell folkomröstning. Foto: Evindar Akdogan

Yrvaket kring Uppsalas folkomröstning nästa år: ”Har inte fattat riktigt”

Uppdaterad
Publicerad

Den 9 juni nästa år, i samband med Europaparlamentsvalet, kommer det hållas en folkomröstning om hur bostadsbyggandet i Uppsala ska se ut i framtiden. Än har inte alla röstberättigade full koll, och Socialdemokraternas starke man i Uppsala är sval inför röstningen.

Erik Pelling (S), ordförande i kommunstyrelsen i Uppsala kommun, förklarar att folkomröstningen är till för att ta reda på vad Uppsalabor vill. Kommunen är inte tvungen att agera utifrån resultatet.

Han anser att folkomröstningar kan vara förvirrande och därmed svårt för de som röstar att sätta sig in i frågan.

Folkomröstning Uppsala

Fråga om bostadsbyggande

Och frågan som det ska folkomröstas om är formulerad så här:

” Ska Uppsala kommun satsa mer på ett ökat bostadsbyggande och samhällsutveckling i de tätorter utanför Uppsala stad som ligger utmed tågspåren Ostkustbanan och Dalabanan och mindre i Uppsala stad? ”

– Jag ser inte så många fördelar med folkomröstning. Jag tycker att man hade kunnat välja mycket bättre sätt att involvera Uppsalaborna. Men låt oss nu göra det seriöst och så får vi utvärdera, säger Erik Pelling.

Klippet: Reaktioner på folkomröstningen – så tänker de rösta.

Kommunala folkomröstningar

I en folkomröstning tar väljarna direkt ställning i en politisk sakfråga. Det finns två typer av folkomröstningar, rådgivande folkomröstningar och folkomröstningar som gäller en grundlagsfråga.

Kommunala folkomröstningar är alltid rådgivande. Kommunfullmäktige kan själv besluta att fråga de boende i kommunen vad de tycker i en viktig fråga genom folkomröstning.

Källa: Sveriges Riksdag

tidigare folkomröstningar i Uppsala

  • 1985 – Vägsträckning (utbyggnad av Gredelbyleden)
  • 1998 – Länsbyte av Heby
  • 1999 – Utbrytning av Knivsta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Folkomröstning Uppsala

Mer i ämnet