En kvinna med lockigt brunt hår bär en blå scarf och står i en lekpark.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Förskolläraren Emmy Wollner tycker att föräldrar har blivit mindre noga med att hålla sjuka barn hemma. ”Nu känns det som att det har släppt”. Foto: Lina Yakoub/SVT

Förskolläraren vädjar: Lämna inte sjuka barn

Publicerad

Redan under hösten börjar antalet vabbande föräldrar att stiga, men jämfört med under pandemin lämnas nu många barn på förskolan med rinniga näsor och hosta. Det märks av på Dibber Årsta förskola i Uppsala.

Enligt siffror från Försäkringskassan stiger antalet vabbande föräldrar under hösten, alltså föräldrar som är hemma för vård av barn. Denna ökning brukar man se fram till och med mars månad. Denna period innebär också fler funderingar kring: Kan vårt barn gå till förskolan, eller inte?

Sjuka barn – sjuka lärare

När sjuka förskolebarn lämnas på förskolan ökar det smittorisken, även för förskollärare och pedagoger. Emmy Wollner är förskollärare på Dibber Årsta förskola i Uppsala, och menar att omdömet ibland brister hos föräldrar.

– Man tänker att det inte är så farligt, och lämnar barnet på förskolan ändå, säger hon.

Hon berättar att den senaste tiden på förskolan har sjukskrivna förskollärare avlöst varandra – ofta på grund av förkylningar.

Vikarier oroar föräldrar

Emmy Wollner berättar att hon möts av oroliga föräldrar i samband med högre sjukfrånvaro bland personalen.

– Föräldrarna tycker att det är jobbigt och blir oroliga när de får höra att vi har många vikarier på plats. Tyvärr är det en effekt av att vissa skickar hit sina barn när de är sjuka. Då blir vi smittade, säger hon.

I klippet: Förskolläraren Emmy Wollner berättar hur de bedömer om barnen är friska nog för förskolan – eller behöver skickas hem.

Vilken tid på året vabbar svenskarna som mest?

Antal vabbande föräldrar – månadsvis*

Januari: 747 655

Februari: 912 322

Mars: 973 731

April: 629 570

Maj: 651 197

Juni: 459 451

Juli: 204 102

Augusti: 401 025

September: 571 418

Oktober: 679 827

November: 776 849

December: 728 675

*Siffror från 2023

Källa: Försäkringskassan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.