Allt började i februari 2024 när kvinnokliniken noterade en brant ökning av antalet EIN-diagnoser, ett förstadium till cancer i livmodern.
Efter det börjar en intensiv mejlväxling mellan chefer, överläkare och övrig personal på kvinnokliniken och patologin som pågår i nästan två månader.
Operationerna stoppas
Först den 23 april beslutar chefen på patologin att stoppa EIN-operationerna och att alla EIN-diagnoser ska eftergranskas. Överläkarna och cheferna är överens om att något verkar ha gått allvarligt fel.
Det ska visa sig att ett stort antal diagnoser har felbedömts. Totalt har 33 kvinnor blivit opererade i onödan.
SVT har gått igenom hundratals interna mejl från sjukhuset. Där har vi kunnat se att minst två kvinnor opererades under tiden då kvinnokliniken och patologen mejlade fram och tillbaka om att något var fel. Deras operationer hade alltså kunnat stoppas.
”Hade kunnat vara snabbare”
När SVT vill intervjua Akademiska sjukhuset om det här ställer de direkt ansvariga cheferna inte upp. Tommie Olofsson, som var verksamhetschef på patologin där vävnadsprover analyseras, har slutat på sjukhuset. Gudlaug Sverrisdottir, chef på kvinnosjukvården, har enbart gett skriftliga svar.
I stället svarar chefsläkaren Johan Lugnegård på våra frågor. Men han har begränsad möjlighet att gå in på detaljer, säger han.
Hade ni kunnat sluta operera tidigare?
– Ja, med facit i hand ser man alltid saker man hade kunnat göra. Det är klart att den interna kommunikationen hade kunnat vara snabbare. Men det här sker parallellt med att man är mitt i allt annat arbete som ska göras.
Flera utredningar pågår
I samband med att livmoderskandalen uppdagades införde sjukhuset nya rutiner. EIN-provsvar granskas nu av fler än en läkare och man har även tagit in externa experter när de behövts, enligt Johan Lugnegård.
Livmoderskandalen utreds på tre olika håll, internt på Akademiska sjukhuset, externt via en granskning som beställts av Region Uppsala, och så görs en nationell analys som ska syna hur EIN diagnostiseras i hela landet.
Sjukhusets interna granskning ska presenteras i februari. Då ska också sjukhuset Lex Maria-anmäla händelsen till Inspektionen för vård och omsorg.
I klippet: Så uppdagades livmoderskandalen i Uppsala – ett mejl i taget.
DET HÄR ÄR DIAGNOSEN EIN
EIN, endometrial intraepitelial neoplasi, är ett förstadium till livmoderkroppscancer. Det är inte samma sak som livmoderhalscancer. EIN konstateras av en läkare som specialiserat sig i patologi genom att titta på ett vävnadsprov som tagits från slemhinnan i livmodern.
Det är en så kallad subjektiv diagnos, det vill säga gränsdragningen mellan att ha EIN eller inte ha EIN är inte precis. Varje enskild bedömning görs av en patolog.
I första hand ska livmodern opereras bort om EIN konstateras och det ska göras inom fyra veckor. Det på grund av att i 30 procent av fallen finns det redan cancer i livmodern om EIN konstateras i vävnadsprovet.
Livmoderkroppscancer, som EIN kan leda till, är den vanligaste gynekologiska cancern i Sverige. Årligen insjuknar cirka 1 400 kvinnor. Snittåldern för diagnos är 71 år.
Källor: Regionala cancercentrum i samverkan, Nationella vårdprogrammet för livmodercancer
SÅ GJORDE VI GRANSKNINGEN
Vi begärde ut alla mejl mellan chefer och andra nyckelpersoner bland personalen på de två avdelningar vid Akademiska sjukhuset som varit inblandade i livmoderskandalen som uppdagades hösten 2024.
För att sålla bort mejl som inte var relevanta uppgav vi nyckelord som hade med diagnosen EIN och livmodercancer att göra.
Enligt mejlen var antalet EIN-diagnoser vid Akademiska sjukhuset 61 stycken år 2021. År 2022 var antalet EIN-diagnoser 65 stycken och år 2023 hade antalet EIN-diagnoser mer än dubblerats, till 154 stycken.
Mejlen sträcker sig mellan januari 2024 till oktober 2024.