Advokat Stefan Wallin Foto: Advokatbolaget Wallin & Söderberg/TT

Försvaret om friandet: En principiellt viktig dom som kommer att betyda mycket för många

Uppdaterad
Publicerad

Att Högsta domstolen idag friade den HIV-smittade mannen innebär en ändring av den praxis som gällt sen 2004 då en man dömdes i ett motsvarande mål för framkallande av fara för annan.

Högsta domstolens klubba föll idag till fördel för den HIV-smittade man som haft sex med en annan person utan att upplysa denne om att han var just smittad.

En principiellt viktig dom som kommer att betyda mycket för många menar mannens försvarare.

– Man har konstaterat att det inte finns någon konkret fara för smittspridning i sådana här fall, men det är vissa väldigt specifika rekvisit som ska vara uppfyllda, säger Stefan Wallin, försvarsadvokat.

Behandlingen har varit avgörande

Högsta domstolen har hört medicinska experter och skriver i domen att bilden av forskningsresultat är entydig. Det är just den välinställda behandlingen som gör att den hivsmittade mannen frias. Personer som lever med hiv, men som inte tar sina mediciner, kan fortfarande dömas för brott.

– Den här domen är viktig, inte minst för människor som är HIV-positiva och under åren har blivit tämligen stigmatiserade av att de lagförs i den här typen av ärenden. Trots att det inte finns någon konkret fara, säger Stefan Wallin.

Lättad klient

När försvarsadvokat Stefan Wallin under torsdagen kontaktar mannen är det en lättad klient som ombudet möter. Ärendet har passerat tre rättsliga instanser nu och friats i samtliga. Men det känns inte som att det varit en onödigt lång process menar Stefan Wallin.

– Varje ny rättegång har ju naturligtvis varit en anspänning för honom, men med det resultat som vi nu har fått så har det absolut inte varit onödigt. Det är den här vägen man måste ändra ett prejudikat från tidigare år. I nuläget är det värt det, det kommer påverka åklagare och rättsväsende så man inte driver den här typen av ärenden framöver.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.