Kommunens satsning på ordningsvakter växer

Uppdaterad
Publicerad

2017 startade Uppsala med kommunala ordningsvakter i Centrum samt Gottsunda. Satsningen ser man som lyckad och fortsätter nu att utöka den.

– Vi kommer att permentera en mobil enhet som kan röra sig mellan Gottsunda, city och badplatser, säger Erik Pelling (S), ordförande i Uppsala kommunstyrelse.

När man började med ordningsvakter för fyra år sedan så var tanken att de främst skulle vara en synlig trygghetsfaktor för människor.

– Kommunen är nöjda, poliserna är nöjda. Så nu fortsätter vi att utveckla samt förstärka det här arbetet, säger Erik Pelling.

Vakterna hjälper med åtgärder som polisen inte alltid har tid för. Kommunens säkerhetschef, Anders Fridborg, menar att det bidrar till tryggheten.

– Det här handlar ju om att skapa en trygghet i stadsmiljön och att det ska vara ordningsamt och trevligt för alla, säger han.

Lagen försvårar utökning

För att ordningsvakter ska kunna ta ett ännu större ansvar så måste det ske en lagändring. Den nuvarande lagen LOV (Lagen om ordningsvakter) trädde i kraft 1980 och speglar inte dagens samhälle, menar Anders Friborg.

– Samhället såg annorlunda ut då och möjligheten för tillstånd för ordningsvakter var väldigt begränsad och stämmer inte med dagens behov.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.