Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet ovan: Här är sprängmedlet som polisen hittade – och så sa åklagaren i samband med rättegången. Foto: Polisen

Förvarade enorma mängder sprängmedel åt Foxtrot-nätverket

Uppdaterad
Publicerad

En man och en kvinna döms till 7,5 års fängelse var för att ha förvarat 324 kilo sprängmedel i Björklinge utanför Uppsala.

Det kriminella Foxtrot-nätverket har pekats ut som uppdragsgivare.

I oktober förra året arbetade polisen med en insats mot narkotika i Björklinge och bestämde sig att följa efter ett par hem till deras adress. Där gjordes en husrannsakan och mycket riktigt fann man narkotika – 300 gram kokain – men också något mer: 231 kilo sprängmedel i stora Ikea-kassar och sprängkaplsar.

Paret greps och under förhör framkom det att de före polisens tillslag förvarat sju kilo av drogen kristall samt ytterligare 93 kilo spängmedel, varav 55 kilo fortfarande är försvunna.

Våldsvåg i Uppsala

Kopplas till Foxtrot-nätverket

Mannen ska ha uppgett att han har agerat på uppdrag av det kriminella Foxtrot-nätverket, som varit inblandat i den blodiga våldsvågen under hösten, men polisutredningen har inte fullt ut kunnat identifiera uppdragsgivarna.

– Han har, liksom sin fästmö, hamnat i klorna på ett kriminellt gäng och de har försökt kommit ur klorna. Men det har inte gått för det har framförts hot, sade mannens advokat Eric von Platen i samband med rättegångens början.

Försvaret: Nödsituation

Både mannen och kvinnan har erkänt hanteringen av sprängmedlet och narkotikan men nekar till brott då de anser att de saknat uppsåt och befunnit sig i en nödsituation.

Ytterligare två personer döms till fängelsestraff för att tillsammans med paret hanterat skjutvapen.

I klippet ovan: Här är sprängmedlet som polisen hittade

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsvåg i Uppsala

Mer i ämnet