FP portas från Pride i Uppsala

Uppdaterad
Publicerad

Startar egen parad i protest.

Den här veckan är det Pridefestival i Uppsala. Men efter att arrangörerna har stängt ute de som har ”fel” politisk färg blir det två Pride-parader.

Från torsdag till och med söndag arrangeras Uppsala Pride, bland annat i Ungdomens hus. På lördag blir det Prideparad, men Folkpartiet och Liberala ungdomsförbundet (LUF), får inte vara med.

Uppsala Pride

-Vi var inte välkomna eftersom vi ”stred mot deras vision”, och det jag ser är att de är socialister och anti-kapitalister, och det är ju inte vi, säger Tove Henriksson, ordförande LUF Uppland, till SVT Uppland.

Det är femte gången som Uppsala Pride arrangeras, och i år är första gången som det ordnas en parad. Men när Folkpartiet inte får vara med i paraden, kommer dom att ordna en egen parad, på Stora torget på torsdag.

-Priderörelsen är inte en socialistisk rörelse, utan en kamp för HBTQ-personernas rättigheter, säger Tove Henriksson, ordförande LUF Uppland, till SVT Uppland.

Miljöpartiet har valt att hoppa av paraden på lördag, när inte folkpartiet får vara med. Arrangörerna av Pride vill inte kommentera uteslutningen av folkpartiet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Uppsala Pride

Mer i ämnet