Liberaler portas från Pride

Uppdaterad
Publicerad

Liberala ungdomsförbundet portas från Prideparaden när Uppsala Pride börjar på torsdag.

På sin hemsida publicerar LUF ett e-postmeddelande som de fått av Pride-arrangörerna, där det står att förbundets ståndpunkter ”strider mot Prides vision”. Därför får de inte gå med i Prideparaden på lördag.

– Vi fick det här meddelandet i går kväll. Den visionen jag kan se att vi strider emot är att vi inte är antikapitalister och socialister, det är min tolkning, säger Tove Henriksson, ordförande för LUF i Uppsala.

Uppsala Pride

Första Prideparaden i Uppsala

Det är första gången som en Prideparad arrangeras i Uppsala, men Pridefestivalen har gått av stapeln tidigare. Då har det varit konflikter angående Liberala ungdomsförbundets medverkan, just för att de inte är socialister, enligt Tove Henriksson.

Uppsala pride skriver på sin hemsida att de är en ”antirasistisk, queerfeministisk, partipolitiskt obunden samt helt drogfri festival för htbq-personer och deras allierande.”

Tilltaget har fått reaktioner. Miljöpartiet i Uppsala meddelar att de hoppar av Prideparaden till följd av att LUF utesluts.

Kulturnyheterna har sökt Uppsala Pride.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Uppsala Pride

Mer i ämnet